Dykning vid Koh Tao

Dykning vid Koh Tao

Det finns många platser runt om i Thailand som erbjuder fantastisk dykning men bara en som förknippas med dykning så starkt som Koh Tao. Hit kommer besökare från hela världen för att njuta av den avslappnade atmosfären och upptäcka livet under ytan.

Utanför Chumphons kust, en bit norr om Koh Phangan ligger Koh Tao, en ö med en lugn och avslappnad atmosfär som blivit som ett Mecka för dykfantaster och de flesta som planerar att dyka under sin semester i Thailand väljer att göra det vid Koh Tao.

Den bästa tidpunkten att dyka vid Koh Tao är mellan maj till augusti då siktdjupet kan vara upp mot 25-30 meter. Vattentemperaturen är relativt jämn året om och brukar vara runt 28-30 grader.

För den som vill dyka under sin vistelse på Koh Tao finns ett par olika sätt att göra det på.

Är man nybörjare så kan man antingen boka in sig på en Open Water Dive Course som pågår under tre till fyra dagar och gör att man blir certifierad att dyka ner till 18 meter.

Eller så kan man boka in sig på en Discover Scuba Diving som en är endagskurs där man kombinerar kortare teori om dykning med ett par dyk tillsammans med en instruktör.

Är man redan en certifierad dykare kan man antingen boka ett par Fun Dive eller så kan man gå fortsättningskursen Advanced Open Water Diver som gör att man får dyka ner till 30 meters djup.

 

Dykfirmor på Koh Tao

Koh Tao har en uppsjö av olika dykfirmor och det kan vara lite knepigt att veta vilken man ska välja. Först och främst gäller det att se till att dykfirman håller sig till PADIs internationella regler, sedan bör man ställa sig frågan vart på ön man vill bo.

De flesta dykfirmorna erbjuder nämligen både boende och utbildning i ett och samma paket vilket gör att man spenderar i stort sett all tid vid resorten eller vid något av de korallrev som omger Koh Tao.

Vill man kombinera dykningen med nattliv bör man söka sig till Sairee Beach medan om man föredrar lugn och ro brukar Ao Chalok eller Tanote Bay passa bättre.

 

Dykplatser utanför Koh Tao

Chumphon Pinnacle är en av Koh Taos bästa dykplatser och ligger 11 kilometer nordväst om ön. Dykplasten domineras av koraller och stenblock med ett rikt djurliv och det är inte helt ovanligt att se både haj och rockor.

Det händer även att man ser valhajar vid Chumphon Pinnacle, största chans är mellan februari och maj. Djupet ligger mellan 12 till 35 meter och är mer passande för erfarna dykare.

Green Rock ligger utanför Koh Nang Yuan och består av ett flertal olika klippformationer som bildar undervattensgrottor och swim-throughs att utforska.

Vid Green Rock finns chansen att bland annat stöta på sköldpaddor. Djupet varierar mellan 5 till 30 meter och passar bäst för erfarna dykare.

Twins som också kallas Twin Peaks består av två stora klippblock omgivna av sand och täckta av koraller och små fiskar. Djupet varierar mellan 7 meter till 20 meter.

Dykplatsen passar väldigt bra för nybörjare vilket gör Twins till en av de populäraste dykplatserna kring Koh Tao.

White Rock ligger belägen söder om Koh Nang Yuan och består av två stora stenblock samt en grundare del på runt 10 meter med koraller och småfiskar.

Precis som Twins passar White Rock bra för nybörjaren och dykplatsen är välbesökt av dykfirmorna på Koh Tao.

South West Pinnacle ligger 13 kilometer från Koh Tao och består av stora granitblock formade som en pyramid. Dykplatsen är mest välkänd för att valhajar simmar förbi platsen under deras säsong.

Men det finns även ett rikt marint liv med både vackra koraller och färgglada fiskar. Djupet varierar mellan 6 till 28 meter och dykplatsen passar bäst för erfarna dykare.