Koh Tarutao

Koh Tarutao

Ungefär 17 kilometer utanför kusten av Pak Bara i Satun ligger ön Koh Tarutao som ingår i de femtioen öarna som tillsammans bildar Koh Tarutao National Park. Kombinationen av den täta djungeln och de fantastiska turkosa vattnet gör att många anser att parken är ett av Thailands vackraste områden och hit kommer besökare för att varva ner och slappna av vid någon av de många stränderna på öarna.

Ön Koh Tarutao är nationalparkens största men har trots sin storlek fått behålla sin naturliga charm. Det finns endast ett fåtal boendealternativ på ön.

Det vanligaste är att man boka bungalows vid huvudkontoret för nationalparken som ligger vid Ao Pante Malaka på öns nordvästra kust. Det är också hit man kommer med färjorna från Pak Bara på fastlandet.

Ao Pante Malaka har även en restaurang och öns enda butik. Stranden passar bra även bra som utgångspunkt för att upptäcka ön.

Aktiviteter på Koh Tarutao

Från Ao Pante Malaka finns ett par cykelleder på ön som passar perfekt för den som vill upptäcka ön på egen hand.

En av de populäraste är den som går till Ao Talo Wao. Leden är drygt 12 kilometer och ger besökarna en möjlighet att uppleva den orörda naturen på nära håll.

Förutom cykellederna på ön finns även en viewpoint och en grotta som är populära att besöka under sin vistelse på ön.

To-Bu viewpoint ligger två kilometer från Ao Pante Malaka och erbjuder en storslagen utsikt över nationalparken.

Det tar ungefär 20 minuter upp till toppen av den 111 meter höga klippan och det rekommenderas att ha rejäla skor och vatten med på utflykten.

Tham Jara-Khe är en 300 meter djup grotta i närheten av Laem Tanyong på Koh Tarutaos norra del. Det sägs att det levde krokodiler i grottan och den har därför fått namnet krokodilgrottan.

Något att tänka på är att grottan inte är upplyst så därför rekommenderas det att ta med sig ficklampor för att se bättre.

Stränderna på Koh Tarutao

Ao Pante Malaka ligger höst upp på Koh Tarutaos västkust och är den mest exploaterade stranden med en restaurang och en butik. Det är även här öns huvudkontor ligger.

Själva stranden är långgrund och kantas av kasuarina- och sammetsträd. Atmosfären vid Ao Pante Malaka är lugn och avslappnad, här kan man sitta i lugn och ro med en bok och se solen gå ner i horisonten.

Ao Molae och Ao Jak är två stränder som ligger söder om Ao Pante Malaka. Stränderna påminner mycket om varandra och dessa stränder passar perfekt som dagsutflykter med mjuk vit sand och vackert turkost vatten.

Det enda som skiljer stränderna åt är att Ao Molae har en liten resort med enkla bungalows och en restaurang medan Ao Jak är helt oexploaterad.

Ao Son ligger mitt på öns västkust ca 13 kilometer från Ao Pante Malaka och även om det finns en stig för att ta sig mellan stränderna rekommenderas det att ta sig till stranden med en longtailbåt.

Stranden är helt oexploaterad och det enda som finns på stranden är en parkstation som hyr ut tält till den som vill tälta ön.

Koh Tarutao

Fler aktiviteter på Koh Lipe

Hotell i närheten av Koh Tarutao