Langkawi i Malaysia

Langkawi

Langkawi är en ögrupp bestående av runt hundra öar, belägna i den nordvästra delen av Malaysia, omkring 30 km från fastlandet. När man nämner Langkawi är det ofta huvudön Pulau Langkawi man menar, som erbjuder många vackra stränder, frodig grönska och flera stora attraktioner och sevärdheter. Langkawi är ett av de populäraste turistmålen i Malaysia, och tack vare öns närhet till Thailand är det relativt enkelt att kombinera länderna under sin semester.

Langkawi räknas som en av de mest populära turistdestinationerna i Malaysia, och dess närhet till den thailändska gränsen gör att man som turist i södra Thailand även kan göra ett besök i Malaysia under sin semesterresa utan större besvär.

Under högsäsong (mitten av oktober till sista april) går det dagligen båtar från thailändska Satun på fastlandet och från ön Koh Lipe till Langkawi, medan det under lågsäsong endast avgår båtar från Satun.

Under högsäsong avgår två speedboats per dag till Langkawi från Koh Lipe, och båtresan tar drygt en timme (observera att Langkawi ligger en timme före thailändsk tid). Båtarna avgår från Pattaya Beach på Koh Lipe, i anslutning till öns Immigration Office.

När man åker från Koh Lipe anländer man antingen på Langkawis sydvästra eller sydöstra kust, vid hamnen Telaga Harbor respektive Jetty Kuah, beorende på vilken båt man tar.

Stränderna på Langkawi

De långa stränderna på Langkawi är den främsta anledningen till dess popularitet bland turisterna, och många anser att några av de vackraste stränderna i Malaysia finns här.

Många stränder är långa och breda med vit och mjuk sand, och de kantas ofta av palmer och grönska och turkost och smaragdgrönt vatten. Här finns många möjligheter till snorkling och dykning bland korallerna, även om vattnet ibland kan vara lite grumligt.

Den helt klart populäraste stranden på ön är den två kilometer långa Pantai Cenang, som ligger på den sydvästra delen av ön.

Stranden ligger endast tio minuter med taxi från flygplatsen vilket gör den enkel att nå om man anländer med flyg, och det är också den strand som har mest att erbjuda då det gäller både shopping, restauranger, barer och utbud av hotell i olika prisklasser.

Vill man uppleva öns nattliv är det hit man ska åka, och det här finns flera strandbarer och ställen som erbjuder livemusik. På dagarna finns det flera vattenaktiviteter att prova på för den som vill det. Pantai Cenang ligger omkring två mil från hamnen Jetty Kuah.

Precis söder om Pantai Cenang ligger stranden Pantai Tengah, vilket är en av de längsta stränderna på Langkawi. Stranden är något lugnare än Cenang och inte lika turistanpassad, men det finns även här ett stort utbud av spa och restauranger och även en hel del barer.

Både Pantai Cenang och Pantai Tengah är lätta att nå då de ligger längst med en av de större vägarna på ön.

Vill man vara lite mer för sig själv och komma ifrån shoppinggatorna och de många hotellen kan man istället ta sig lite längre norrut, till stranden Pantai Kok.

Stranden ligger i en vik och är omgiven av träd och buskar, och här finns endast några få hotell.

På helgerna kan stranden bli välbesökt av lokalbefolkningen, men i övrigt är den ganska fri från turister. Det enklaste är att man tar sig hit genom att hyra en skoter eller bil, då det kan vara ganska svårt hitta en taxi som tar dig tillbaka och här finns heller inga restauranger eller toaletter för besökare.

Även stranden Tanjung Rhu är att rekommendera för den som önskar lite avskildhet och lugn och ro, och många anser att detta också är den finaste stranden på hela ön med sin vita sand och sitt klara vatten.

Maneter kan förekomma nära land under vissa delar av året, främst mellan januari och mars. Vissa kan brännas rejält och några kan vara farliga för människor, så det är bra att vara uppmärksam på det.

Aktiviteter på Langkawi

Förutom sina vackra stränder har Langkawi också ett stort utbud av aktiviteter och sevärdheter, och här finns något som passar både den mer äventyrlige turisten och barnfamiljerna.

Om man inte är rädd för höjder kan man åka linbana upp till den näst högsta bergstoppen på ön, Mat Cincang, där man får en fantastisk utsikt ut över djungeln, havet och de omgivande öarna. En viss sträcka sägs vara den brantaste i hela världen.

Om man vågar kan man fortsätta härifrån till den 125 meter långa hängbron, Langkawi Sky Bridge, som sträcker sig mellan bergstopparna, 700 meter över havet.

Bron är framröstad på forumet Tripadvisor som den mest skrämmande bron i hela världen, och den är inget för den höjdrädda. Dock erbjuder den en fantastisk utsikt ut över Langkawis alla öar, och det är en upplevelse som man sent kommer glömma.

Linbanan och hängbron finns på den sydvästra delen av huvudön.

Langkawi Sky Bridge
Utsikt från Langkawi Sky Bridge, Langkawi

En av Langkawis största attraktioner är undervattensakvariet Langkawi Underwater World, som ligger mellan stränderna Cenang och Tengha.

Akvariet är det största i Malaysia och även ett av de största i hela sydöstra Asien, och här kan man se över 500 arter av vattenlevande djur i olika storlekar.

Här finns bland annat en undervattenstunnel där man kan se hajar och sköldpaddor simma förbi ovanför ens huvud.

Om man vill fortsätta upptäcka olika djurarter kan man göra ett besök på Langkawi Bird Paradise, som ligger ca 10 min från huvudstaden Kuah.

I en tropisk miljö finns runt 150 olika fågelarter, där många av fåglarna har möjlighet att flyga relativt fritt i sina naturliga miljöer. Här har man möjlighet att se bland annat örnar, flamingos och ugglor.

Andra platser som är populära att besöka är bland annat vattenfallen Telaga Tujuh Waterfalls i den västra delen av ön, de stora mangrove-områdena som finns på ön samt kringliggande öar såsom Pulau Dayang med Langkawis största och mest mytomspunna sötvattensjö.

Är man i närheten av staden Kuah rekommenderas ett besök vid färjeterminalen, där en av öns största sevärdhet finns i form av en 12 meter hög staty föreställande en örn.

Namnet Langkawi sägs komma från ordet örn på Malajiska, och statyn har byggts för att hälsa anländande välkomna till ön.

Shopping och mat

Malaysia är något dyrare än Thailand, dock är Langkawi en taxfree-zon vilket gör att det är lite billigare här än i övriga Malaysia. Detta gäller främst varor som alkohol, tobak och hushållsprodukter.

Det finns flera större shoppingcenter på ön, och de flesta ligger runt Pantai Canang och staden Kuah. Några av de mest populära shoppingcentren är Teow Soon Huat i Kuah och The Zon Shopping Paradise och Cenang Mall vid Pantai Cenang.

För chokladälskaren rekommenderas ett besök i shoppingcentret Coco Valley vid Langkawi Underwater World, där man kan köpa choklad från hela världen till bra priser.

När det gäller matkulturen är den väldigt blandad, då den har influerats av de många turister som besökt ön från världens alla hörn.

Förutom mat från det Malaysiska köket hittar man här även indisk, kinesisk, thailändsk och mexikansk matkultur bland restaurangerna och menyerna, tillsammans med flera västerländska maträtter såsom hamburgare och spansk tapas.

Fiskrätter är vanligt på menyerna, och det finns många skaldjursrestauranger att välja mellan om man tycker om det. De flesta restauranger finns att hitta i staden Kuah och vid stränderna Pantai Cenang och Pantai Tengah.

Boende på Langkawi

Det finns ett stort antal hotell på Langkawi, och de flesta ligger vid den mest populära stranden Pantai Cennang. Är man ute efter ett billigt boende har man störst chans att hitta det här, då flera stränder såsom Datai Bay och Pantai Tengah erbjuder boende i de högre prisklasserna.

Är man ute efter ett lyxigare boende har man kommit rätt, då några av Malaysias lyxigaste hotell ligger på just Langkawi. När det gäller boende är det i första hand huvudön Punau Langkawi som gäller, då få av de övriga öarna är bebodda.

Bra att veta

Många mindre butiker och restauranger tar inte kort, vilket gör att det är en god idé att ha med sig lite kontanter när man upptäcker ön. Bankomater finns i huvudstaden Kuah, på flygplatsen och vid stranden Pantai Cenang.

Man tar sig enklast runt på ön genom att ta en taxi eller genom att hyra en bil eller skoter. Se till att du har en försäkring, och att du använder hjälm/bälte då det även är lag på det på Langkawi.

Även om vägarna generellt är väl utbyggda på ön kan vissa stränder vara svåra att nå om man inte har egen bil eller skoter. Observera att Langkawi har vänstertrafik.