Similan Islands

Similan Islands

Utsedd till en av världens tio intressantaste dykplatser har gjort Similan Islands till en de populäraste utflykterna från både Khao Lak och Phuket. Hit kommer dykare från hela världen för att uppleva de spektakulära korallreven som omger öarna.

Femtio kilometer nordväst om Khao Lak ligger Similan Island, en ögrupp bestående av nio öar och som blivit världsberömda för sin fantastiska dykning.

Öarna är numrerade från ett till nio från den sydligaste ön till den nordligaste. Koh Ba Ngu (nr.9), Koh Similan (nr.8), Payu (nr.7) Miang (nr.6, nr.5 och nr.4) Payan (nr.3) Payang (nr.2) Hu Yong (nr.1).

Förutom korallreven som omger öarna erbjuder Similan Islands en fantastik natur med gråa mörka klippor, grön tät skog, turkost vatten och vackra vita stränder. Resultatet är fantastiskt och många anser att nationalparken är en av Thailands vackraste platser.

Dykning vid Similan Islands

Dykning varierar mellan de olika öarna men generellt sett kan man säga att dykplatserna på västra sidan om öarna domineras av stora stenblock och grottor av granit, det är på den här sidan de mest spektakulära dykplatserna ligger dock är dykningen mer krävande här än på den östra sidan av öarna som är lite grundare och domineras hårdkorall och sandbotten. Siktdjupet vid Similan Islands brukar ligga mellan 20 till 30 meter beroende på väder och säsong.

Några av dykplatserna vid Similan Islands

 

Elephant Head Rock
Oftast sedd som den mest spektakulära dykplatsen med stora granitblock som bildar en labyrint av olika gångar och passager. Djupet sträcker sig ända ner till 40 meter och strömmarna kan vara ganska starka här så det rekommenderas att man är en erfaren dykare. Ligger söder om ö nr 8 (Koh Silmian).

Christmas Point
Är också ansedd som en av de bästa dykplatserna. Liknar Elephant Head med stora stenblock som bildar labyrinter och gångar. Mellan stenblocken finns vackra koraller och det är inte helt ovanligt att se hajar vid dykplatsen. Ligger västra sidan om ö nr 9.

East of Eden
Är förmodligen den bästa dykplatsen när det kommer till variation av olika koraller och fiskar. Kombinationen av alla färger gör att det känns som att man simmar i ett akvarium. Det är även vanligt att se sköldpaddor vid East Of Eden. Ligger på östra sidan av ö nr 7.

Anita’s Reef
Också ansedd som en av de bättre dykplatserna vid Similan Islands, ligger på den östra sidan av ön nr 5 och är precis som East of Eden, full med liv och rörelse bland de vackra korallerna. Dykplatsen består av ett stort klippblock omgiven av sand. Strömmen är oftast mildare här och denna dykplats passar bra om man är nybörjare.

 

Dagsutflykter till Similan Islands

Det finns en hel uppsjö av utflykter till Similian Islands, allt från dagsturer med snorkling till liveaboard. Oavsett vad man väljer gäller det att läsa på om vilka öar som ingår i turen, anledningen är att kvalitén på korallreven varierar från ö till ö. turerna startar oftast tidigt på morgonen och avslutat någon gång runt 17:00-18:00 på eftermiddagen. Snorklingsturerna brukar inkludera två till tre stopp vid öarna för snorkling och ett stopp på Koh Similan (ö nr 8) för lunch samt sol och bad vid välkända Sail Rock Viewpoint.

Dykturerna till ön skiljer sig en aning då man körs ut med speedbåt till en liveaboard-båt som transporterar besökarna runt bland öarna. Man går sällan i land på någon av öarna utan gör dyken direkt från båten. Oftast inkluderas två dyk i turen samt lunch på båten. Vilka dykplatser man stannar vid varierar från tur till tur samt väderförhållanden för dagen. Är man en dykfantast rekommenderas det att boka in sig på en liveaboard-tur.

 

Liveaboard vid Similan Islands

För den som vill ta det lugnt och upptäcka livet under ytan i lugn och ro rekommenderas det att boka in sig på en liveaboard. Fördelen med en liveaboard är att man oftast undviker de stora massorna från dagsturerna och man har oftast mer utrymme att dyka och upptäcka öarna på egen hand. Dessutom hinner man med fler dykplatser och chansen är större att man få se spännande djur som hajar, sköldpaddor och bläckfiskar.

Dessa turer varierar beroende på vilken dykfirma man väljer men brukar sträcka sig mellan en till fem dagar. Då ingår oftast mat, transport, övernattning på båten och ibland utrustning. Sedan tillkommer oftast en avgift för inträde till nationalparken.