Buddhistisk Vipassana Meditation i Kanchanaburi

Buddhistisk Vipassana Meditation i Kanchanaburi

Ungefär tre timmar med buss från Bangkok ligger Kanchanaburi. Vi anlände till provinsen några dagar tidigare och har besökt många av de omkringliggande sevärdheterna. Nu är det dags – anledning till varför vi kom till provinsen. Vi skall ta oss till ett av Thailands meditationscenter var vi skall spendera tio dagar i kontemplation genom ledd meditation i buddistisk tradition.

Vi står tysta utanför byggnaden. På något vis har vi redan i bilen på vägen hit förberett oss på tystnaden som komma skall då ett tystnadslöfte ingår i kursen. Våra ord har redan blivit färre och vi har i oss själva börjat fundera på vad som väntar, hur dagarna kommer se ut och vad vi kommer att få uppleva, lära oss. Byggnaderna framför oss är enkla och vackra. En trappa leder oss upp till huvudbyggnaden var vi får fylla i varsin enkät om vilka vi är och varför vi är här, att vi är friska och att vi planerar att stanna hela tiodagars kursen ut. Stämningen i rummet är lugn. ..Får man tala? Ja, än så länge. Om en timme skall vi ha lämnat ifrån oss all elektronisk utrustning och annan lektyr och förbereda oss inför det första mötet. Kvinnor och män separeras för att minska distraktion och vi blir visade våra rum var vi skall sova de timmar på dygnet som vi ej skall meditera.

Tanken med Vipassana är att finna sin inre frid. För buddisterna är detta ett sätt att reda ut knutar i den själsliga tråden för att när vi möter efterlivet inte skall behöva ta i tu med detta då. För oss som inte är troende är meditationen en väg till stillhet och ett sätt att lugna sinnet från vardagens stress, tankar och måsten.

Kursen börjar och utöver de instruktioner och reflektioner vi får innan varje meditationspass och i slutet av varje dag så lever vi nu i tystnad. Vi äter i tystnad och spenderar dagens allra flesta timmar i meditation. Även de promenader vi hinner ta mellan några av passen är tanken att meditationen skall vara närvarande. Några av passen är förlagda i den gemensamma salen och några förväntas vi att efter instruktioner meditera på våra rum. Kursen följer ett uttänkt schema, samma för alla Vipassana center i hela världen. De första dagarna lär vi oss andningen, att följa vår andning och luftens in och utflöde. Allt eftersom dagarna går går vi djupare i oss själva utifrån den plan som är utlagd för denna grundkurs.

Det är ovant och spännande att leva på detta vis med sig själv. Jag njuter av mitt lugn men det är tidvis en kamp att inte någon att samtala med om de känslor och tankar som dyker upp. Att meditera på detta vis kräver att man är förberedd på att lägga ner det arbete som krävs och man bör vara beredd på att det blir både tunga och vackra stunder. Enligt mig och de andra deltagarna absolut värt det i slutändan.

Utöver lugnet som infinner sig och den kunskap om mig själv jag vann här upplevde jag efter några dagar att min hörsel förbättrades och när vi sista dagen tillåts tala med varanda igen är rösterna ovanligt höga. Alla vill vi dela med oss av våra erfarenheter i meditationen och berätta om insikter vi kommit till i tystnaden. Några upplevelser dock , kommer vi alltid låta stanna inom oss.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2020