Mitt i protesterna under Bangkok Shutdown

Mitt i protesterna under Bangkok Shutdown

Vi befann oss i Thailand under den period då det var ”Bangkok Shutdown”, då flera viktiga knutpunkter i staden hade stängts av för biltrafik som en del i politiska protester. Vi valde att undvika att åka in i Bangkok när vi anlände till Thailand, men en bit in i vår resa kollade vi ändå upp hur läget verkade vara där då Bangkok var en av de platser som vi gärna ville till. Efter att ha läst lite på forum och pratat med folk vi träffade på som hade bekanta som var eller nyligen hade varit där så fick vi intrycket av att det hade lugnat ner sig lite, och att det var förhållandevis säkert att åka dit som turist om man bara undvek de ställen där det hölls protester. Vi hittade en karta på internet där man kunde se vilka områden som var mest drabbade, och valde att boka ett hotell som låg en liten bit ifrån.

När vi kom till tågstationen i Bangkok frågade vi en taxichaufför hur mycket det skulle kosta att ta oss till hotellet, och han svarade 400 baht. Då hotellet låg relativt nära tågstationen protesterade vi och sa att priset var alldeles för högt, och när han sa ”long way, long way” visade vi på kartan att det faktiskt inte alls låg särskilt långt bort. Vi fick ner priset lite, och valde att ändå åka då vi var väldigt trötta och bara ville komma till vårt hotell.

Efter bara någon minut i taxin så insåg vi att det var mycket värre än vad vi hade trott i Bangkok, och taxiresan blev mycket lång då chauffören hela tiden fick åka tillbaka och ta andra vägar då ett stort antal gator och korsningar var avstängda. Då chauffören letade efter en gata att svänga in på kom vi in i ett av de stora protestområdena, och vi märkte att chauffören blev stressad och ville komma därifrån. Stämningen var ganska spänd, och vi kände oss väldigt dumma där vi satt i baksätet och tittade ut på det kaos som rådde på gatorna. Vi hade inte tagit det på allvar och vi hade tänkt att det inte var så farligt, och nu satt vi där i taxibilen, i högsta grad påverkade av det som skedde och också med en känsla av obehag och rädsla. Och värre skulle det bli.

Det visade sig att vårt hotell låg ganska nära ett område där det var protester trots allt, även om det verkade tillhöra en av de mindre platserna. Istället för bilköer var gatorna nu fyllda med marknadsstånd och människor med flaggor, visselpipor och i t-shirtar där det stod ”Restart Bangkok”. Det hektiska tempot som är så förknippat med Bangkok fanns inte riktigt där, och trots att det fortfarande var väldigt mycket folk så kändes de centrala delarna av stadens gator nästan lite spöklika då biltrafiken var avstängd. Stämningen på de olika platserna verkade vara god och det var lätt att få en känsla av att man var på en vanlig thailändsk marknad eller någon slags festival snarare än en demonstrationsplats. På kvällarna samlades folk framför den scen som verkade finnas på de flesta demonstrationsplatser, där folk höll tal inför en uppeldad publik. Ett av de största demonstrationsområdena låg vid det kända varuhuset MBK, och det kändes väldigt olustigt att försöka ta sig fram vid sidan av den stora folkmassan. Senare på kvällen satt vi inne på ett café i ett köpcenter i närheten av vårat hotell, och vi såg då flera människor springa in genom dörrarna och det var tydligt att något hänt. Det visade sig vara ett attentat som skett på gatan, där flera personer blev skadade. Om vi inte hade valt att ta en kopp kaffe hade vi kanske gått där när det hände, vilket kändes väldigt obehagligt. Nästa dag var vi väldigt försiktiga och undvek alla demonstrationer med god marginal, och det kändes skönt när vi sedan lämnade Bangkok och vi hoppades att allting skulle lugna ner sig lite tills vi skulle återvända till staden innan vi åkte hem till Sverige igen.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021