Överraskande underhållning på stationen

Överraskande underhållning på stationen

Eftersom vi älskar att åka tåg i Thailand så hamnar vi då och då på Bangkoks centralstation, Hua Lamphong i området Pathum Wan. Det är en vacker byggnad med välvda tak och en enorm vänthall med caféer och butiker. Som turist brukar man direkt få frågan av personalen i rosa kläder vart man vill åka, och sedan följer de med till biljettluckan och hjälper till med köpet.

I ena ändan av salen hänger ett stort porträtt av kungen, och vad vi inte visste när vi satt där med varsin kaffe var att thailändarna har en lite speciell tradition som visar sig på tågstationen varje dag exakt klockan 08.00 och 18.00. Plötsligt hörde vi genom sorlet hur någon blåste i en visselpipa och skrek på thai. De hundratals familjerna, affärsresenärerna och munkarna slutade prata exakt samtidigt, flög upp från sina plaststolar och vände sig mot målningen av kungen. Vi fattade ingenting, men det var tydligt att detta var något mycket allvarligt som alla andra kände till. Mannen med visselpipan skrek något igen och Thailands nationalsång dundrade ut ur sprakande högtalare. Alla sjöng, raka i ryggen och vända mot porträttet på väggen. Vi såg ett par andra turister som chockat ställt ner sina väskor, men nu försiktigt fortsatte att gå mot perrongen – men de fick genast så irriterade blickar att de stannade upp igen. När musiken klingade ut hörde vi visselpipan igen, och alla resenärer återgick direkt till det de gjort innan. Barnen lekte, familjer pratade med varandra och människor köade för att köpa biljetter – det var som att inget hade hänt. Vi tittade på varandra och undrade ”hände det där på riktigt?”

Efteråt har vi läst om den här ceremonin och förstått att den förekommer på de flesta stora, offentliga platser i Thailand på samma klockslag, som en hyllning till det älskade kungahuset. Vi hade lagt märke till detta fenomen på radiokanalerna när vi åkt taxi (och då gällde det att inte störa chauffören som verkade djupt koncentrerad), men det är så klart en annan sak att se det ”live”. Ta chansen om du får möjlighet att se en sådan här ceremoni, det är en lite surrealistisk upplevelse! Slå er ner på balkongen en trappa upp på Hua Lamphong , där man har bra utsikt över hela tågstationen. Sen är det bara att vänta och njuta av thailändarnas härliga kultur!

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021