Songkran – En Galen Högtid I Thailand

Songkran – En Galen Högtid I Thailand

Ursprungligen är Songkran det traditionella firandet av det buddhistiska nyåret. Man brukade ta ut Buddhafigurer från templen och spola av dem med vatten för att fira slutet på torrperioden. Denna högtid infaller i regel i mitten av april. Då är det också den hetaste perioden. Temperaturen i Phuket kan tidvis nå upp till mellan 35 – 40 grader. Det är naturligtvis förklaringen till att det är mycket vatten involverat i firandet. I samband med Songkran ändras också den Thailändska tideräkningen som följer den buddhistiska kalendern. Denna utgår från Buddhas födelse 543 f.Kr. I år 2012 är det alltså år 2555 i Thailand.

I templen ordnas traditionellt firande där man ber och tar med sig gåvor till munkarna. I modern tid har detta nyårsfirande ändrat karaktär helt och hållet. Man festar allt från ett par dagar upp till en vecka beroende på var i Thailand man befinner sig. Songkranfestandet är idag ganska våldsamt med mycket alkohol inblandat. Tyvärr kör man också på fyllan (mer än vanlig) under firandet och varje år sker mängder med olyckor. Varje år dör ungefär 300 personer och över 3.000 skadas under Songkran.

Som turist är det traditionella vattenkrigandet det som man kommer ihåg från firandet. Under denna period ser man överallt i butiker och marknader ett stort utbud av vattenpistoler och vattenkanoner avsedda för firandet. Man kan kallt räkna med att under denna period blir man blöt om man går ut på gatorna. Det gäller oavsett var i Thailand man befinner sig, på gatorna i Bangkok eller ute på turistorterna.

Det är mer legitimt och vanligt att spruta vatten på turistorterna där man i regel går omkring i sina badkläder. Det är trots allt den varmaste perioden och det kan vara riktigt skönt med en avsvalkning. Tänk bara på att skydda sådant som inte tål vatten, t.ex. mobiltelefoner och kameror, för man tar ingen hänsyn till något. Vattenbesprutning sker inte bara med hjälp av vattenpistoler utan man får vara beredd på lite grovt artilleri också. Det finns mindre lastbilar och pickuper som kör omkring med fulla fat med vatten på flaken och vräker ut floder på förbipasserande. Ibland kryddas vattnet med talk eller barnpuder så det blir alldeles vitt. Det har sitt ursprung i att vit färg anses ha lycka med sig.

Inte bara fotgängare får denna behandling utan också bilar, mc och mopedister blir attackerade. Det är inte konstigt att det sker mängder med olyckor.

Om det nu är så att man inte gillar att bli utsatt för detta firande rekommenderas en lugn dag hemma vid poolen och inom hotellområdet bara.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021