Wat Arun

Wat Arun

Wat Arun, eller Wat Chaeng som det lokalt kallas, betyder Gryningens tempel och är ett av Thailands mest kända landmärken. Templet har ett omkring 70 meter högt torn som är omringat av fyra mindre torn, alla i samma stil. Tornet är dekorerat i bitar av kinesiskt porslin, som tidigare har använts som ballast på fartygen från Kina till Bangkok. Genom branta trappsteg är det möjligt att gå upp till ungefär hälften av tornets höjd, där man har en fin utsikt ut över floden Chao Phraya.

Namnet Grynings tempel kommer från berättelsen om Kung Taksin som kämpat sig ut från dåtidens huvudstad Ayutthaya som den burmesiska armén vid den tiden hade belägrat. Han sägs ha anlänt till templet i gryningen, och valde sedan att renovera templet och döpa det till Wat Chaeng – gryningens tempel. Under Kung Taksins tid vid makten fungerade detta som huvudtempel, och då fanns bland annat den kända och vördade statyn The Emerald Buddha här. Idag är den flyttad till The Grand Palace.

Vid tornen ligger Invigningshallen, där det finns en bild av Buddha som sägs ha designats av Kung Rama II. Vid flodsidan finns sex vackra paviljonger i kinesisk stil, gjorda av grön granit. Ingången till templet vaktas av två demonstatyer. Templet är välkänt för sin fantastiska arkitektur.

Trots sitt namn så är templet som vackrast på håll vid solnedgången, eller då det är upplyst under kvällen och natten.

Varje år anordnas en festival i området; Wat Arun-festivalen. Festivalens huvuduppgift är att visa upp den thailändska kulturen genom traditionella thailändska uppträdanden i olika former. Den första festivalen hölls år 2000.

Läs mer och boka
Betyg av våra besökare:
Betyg:
4/5 Röster: 5

Fler aktiviteter

© Destinationthailand.nu 2012-2021