Ett besök vid Wat Phra Singh

Ett besök vid Wat Phra Singh

Under vår resa till Thailand valde vi att åka till staden Chiang Mai i norra delen av Thailand, då ingen av oss varit där förut och då vi hört att staden ska vara lite annorlunda från till exempel södra Thailand då det gäller bland annat kultur och natur. Vi upptäckte att det bland annat fanns ett stort antal tempel i staden, och det kändes nästan som om det låg ett runt varje gathörn. Vi hade gått in i några tempel som vi gått förbi under en liten promenad i centrum, men vi hade ännu inte varit vid det mest besökta templet Wat Phra Singh. På kartan såg vi att det låg inom gamla stans område, vid den västra utkanten. På kartan såg det inte så långt ut att gå från där vi var, på andra sidan gamla stan, och efter en stund kom vi fram till ett stort tempel där vi gick in och tog kort. Dock såg vi sedan en skylt med ett annat namn, och insåg att vi var vid fel tempel. Vi kände oss lite dumma, men nu hade vi ju i alla fall fått se ännu ett av Chiang Mais tempel. Vi fortsatte gå en bra bit på vägen, och till slut såg vi tempel vid slutet av vägen och själva tempelområdet var mycket större än de andra som vi hade varit på. Man märkte också att detta var det mest populära bland turisterna då det fanns flera bilar och bussar vid templet och det verkade anordnas utflykter hit.

Vi började vårt besök med att leta upp en toalett, och när vi kom dit var vi tvungna att ta av oss skorna och låna ett par tofflor istället. Även toaletten verkade ligga på helig mark, och på dörren stod noggranna regler om hur man skulle bete sig på toaletten, till exempel att man skulle tvätta sig noga om händerna efteråt. För att gå på toaletten krävdes att man donerade lite pengar, och kvinnan som jobbade där sa att 20 baht var ungefär lagom. Jag tänkte för mig själv att det nästan varit bättre om de hade satt det som pris för att få gå eftersom det var så det blev i alla fall, men tänkte att de kanske hade några regler kring det. Dessutom fick man ju nu chansen att lägga lite mer om man skulle vilja det.

Själva tempelbyggnaden var ganska stor, och här fanns flera buddhastatyer längst med väggarna. Längst fram fanns en stor buddhastaty, och framför den var det vackert utsmyckat med gåvor och dekorationer. Vid ena väggen satt en munk och höll på med något slags handarbete, och först tyckte vi att det satt en munk också längst fram i rummet till höger. När vi kom närmare såg vi dock att det inte var en riktig människa, utan en munk gjord av glasfiber som var väldigt verklighetstrogen.

Vi gick sedan ut från templet och tog en promenad i området, där det bland annat fanns fina planteringar och träd som gav lite skugga. Sedan bestämde vi oss för att vi var klara, och det var först när vi läste lite om det efteråt som vi insåg att vi faktiskt hade missat det viktigaste i hela templet, vilket var en helig buddhastaty som fanns i en mindre byggnad en bit in på området. Man kan ju tro att det är den största byggnaden som är den viktigaste, men så behöver det ju såklart inte vara. Vi ångrade att vi inte hade läst på lite mer innan så vi hade vetat om vart vi skulle gå, för det kändes lite tråkigt och snopet att ha missat det viktigaste i hela templet och det som dessutom gett det sitt namn.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021