White Temple (Wat Rong Khun)

White Temple (Wat Rong Khun)

Det finns flera saker som utmärker White Temple – Wat Rong Khun – från de mer traditionella templen i Thailand, och som gör det till en unik byggnad som är mycket välbesökt av folk från hela norra Thailand. Istället för färgerna i guld och rött är hela templet målat i vitt, och utsmyckat med flera olika vitmålade figurer som även är dekorerade i glasmosaik. Inne i templet återfinns de traditionella färgerna och buddhastatyerna, men här finns också seriefigurer och annan modern konst på de omgivande väggarna.

Det är lätt att förstå hur templet fått sitt namn, då dess färg är bländande vit. Detta gäller även de omgivande byggnaderna på området, förutom några få som bryter av i guld. Ytterligare en sak som gör templet speciellt är att det är skapat av en privatperson, som dessutom sägs ha betalat för byggnationen med egna pengar. Mannen bakom templet är en känd thailändsk konstnär, som valde att uppföra detta tempel som en vördnad inför Buddha, och vill med dess utformning bland annat visa buddhismens lära i mer modern form. Den vita färgen ska symbolisera Buddhas renhet, och de små mosaikbitarna i glas som figurerna är dekorerade med representerar hur buddhas vishet speglas ut mot världen.

Vid ingången till tempelbyggnaden går en bro som omges av skulpturer av människohänder som kommer upp ur marken. Vägen över bron sägs symbolisera hur man går från helvetet till himlen, då man lämnar människans lust och begär för att gå mot en mer buddhistiskt levnadssätt. Inne i templet finns en buddhastaty i guld som är belägen under en liknande staty i vitt, och väggen bakom statyerna pryds av en vacker guldfärgad målning av buddha. På väggarna runt omkring har olika konstnärer gjort välgjorda målningar som täcker hela ytan, där motiven är allt från Michael Jackson till tornen i World Trade Center i New York som träffas av ett flygplan. Tecknade seriehjältar finns bland några av världens tragedier, som för att visa att dess krafter inte rår på jordens ondska. Målningarna är ett av tempelområdets alla idéer och projekt, och det kommer nog dröja länge än innan det kommer sluta att byggas vidare på denna plats.

Wat Rong Khun ligger drygt en mil utanför centrala Chiang Rai, och kan nås med exempelvis en tuk tuk, songthaew eller lokala bussar. Templet är öppet från 6:30 till 18:00, och vill man undvika de största turistmassorna bör man vara här tidigt. Templet har gratis inträde.

Läs mer och boka
Betyg av våra besökare:
Betyg:
3.6/5 Röster: 5

Fler aktiviteter

© Destinationthailand.nu 2012-2021