Khao Sok National Park

Khao Sok National Park

Tät regnskog, ett rikt djurliv och en fantastisk sötvattensjö har gjort Khao Sok National Park till en av Thailands populäraste nationalparker och hit kommer besökare från hela världen för att få en chans att se den vackra regnskogen på nära håll. Nationalparken sträcker sig över ett område på 739 kvadratkilometer och här kan man se elefanter, leoparder, apor och över 180 arter arter av fåglar.

Belägen ett par timmar nordöst om Khao lak vid gränsen till provinsen Surat thani ligger nationalparken Khao Sok National Park. Regnskogen här sägs vara världens äldsta och kombinationen av det rika djurlivet och den fantastiska naturen gör att många väljer att besöka nationalparken under sin semester i Thailand. Parkens huvudentré ligger i parkens västra delar i närheten av den lilla byn Khlong Sok Village. Vid huvudentrén finns ett visitor center som erbjuder information om parken samt möjlighet att boka in sig på någon av de många turerna som finns i nationalparken. Det är härifrån de flesta treekingleder startar.

50 kilometer österut ligger den berömda sötvattensjön Chiew Lan Lake med de karaktäristiska flytande husen. För att ta sig hit krävs det att man tar sig via Ban Ta Khun som ligger i parkens sydöstra del.

Platser

Khlong Sok Village ligger i närheten av nationalparkens huvudentré, erbjuder ett flertal boenden för den som inte vill övernatta i nationalparken. Passar bra som utgångspunkt för den som vill ha en heldag i parken. Många av hotellen här erbjuder olika arrangerade utflykter till nationalparken.

Ban Ta Khunligger i nationalparkens sydöstra del och är en lite större stad som oftast bara passeras på vägen till Chiew Lan Lake. Här finns en del restauranger, hotell, bankomater och även ett sjukhus.

Chiew Lan Lake sträcker sig över nästan hela norra delen av Khao Sok National Park men på grund av bergen och den täta regnskogen i parkens norra delar gör att man måste ta sig till sjöns östra del för att kunna nå den. Det är också här de flytande husen finns och de flesta turer startar. I närheten finns även några restauranger, hotell och även en golfbana.

Utflykter till Khao Sok National Park

Det finns en uppsjö av olika dagsturer och utflykter till Khao Sok National Park, allt från några timmar till turer på över en vecka. Det finns ett flertal aktörer som arrangerar turer från både Phuket, Khao Lak och Surat Thani men man kan även ta sig till Khlong Sok Village eller Ban Ta Khun och boka sina utflykter härifrån.

De kortare dagsturerna brukar inkludera elefant trekking, paddla kanot eller åka gummiring i Sok River. För den som kan tänka sig stanna längre i nationalparken finns både guidade trekkingturer med övernattning i tält, turer till Chiew Lan Lake med övernattning vid de flytande husen. Självklart kan man även besöka nationalparken på egen hand för att kombinera ihop sin egen utflykt.

Boende i Khao Sok National Park

Det finns ett flertal boenden runt om Khao Sok National Park från Khlong Sok Village i väst till Chiew Lan Lake i öst. Något att tänka på är att avståenden är ganska stora och att det kan vara bra att bo i närheten av de platser man vill besöka för att slippa långa resor under de dagar man besöker parken.

Två resorter som utmärker sig något är Elephant Hills och Khao Sok Tree House Resort som är väldigt populära att bo på under sin vistelse vid nationalparken. Båda resorterna erbjuder arrangerade turer till nationalparken.

Läs mer och boka
Betyg av våra besökare:
Betyg:
3.6/5 Röster: 14

Fler aktiviteter

© Destinationthailand.nu 2012-2020