En guidad cykeltur på Koh Chang

En guidad cykeltur på Koh Chang

Inför vårat besök på ön Koh Chang tog vi reda på vilka sevärdheter som fanns och vad folk rekommenderade att man skulle göra när man var där. Vi såg då att cykelutflykten Slow Life Bicycle Tour låg väldigt högt upp bland de aktiviteter som tidigare besökare tyckte var bra, och just den här utflykten hade fått väldigt bra recensioner och folk lovordade den varmt. Cykelturen leddes av en man som kallade sig Chat, som var thailändare och tidigare bosatt i Bangkok, men som sedan några år tillbaka bott på Koh Chang och kommit på idén att låta turister upptäcka ön genom en cykeltur där han själv skulle fungera som guide. Bokningen av cykelturen kunde göras online, och vi skickade ett mail till den angivna adressen. Chat svarade snabbt att turen tyvärr var fullbokad den dagen vi hade frågat om, men att han hade platser kvar två dagar senare. Som tur var passade det oss också bra, och vi tackade glatt ja. Cyklingen genomförs även om det bara är en person som anmäler sig, men maxantalet ligger på sex stycken. Guidningen erbjuds sju dagar i veckan, vilket gör att man ändå har chans att få en plats även under högsäsong, om man bara är ute i god tid.

Kl 8:50 kom Chat till receptionen på vårat hotell för att hämta upp oss i sin bil, där vårat resesällskap redan satt och väntade. Vi skulle vara fyra stycken på dagens cykeltur, vi två tillsammans med två holländska tjejer. Vi åkte från hotellet på White Sand Beach till ett kinesiskt tempel som låg nästan vid piren på öns norra kust, där vår utflykt började. Vår guide Chat var av naturliga skäl väl insatt i den thailändska kulturen, samtidigt som han efter flera års studier på universitet i Bangkok talade mycket bra engelska. Då vi inte hade träffat på så många thailändare som talade bra engelska och som gärna berättade om den thailändska kulturen så kändes detta som ett gyllene tillfälle att ställa de frågor som vi funderat över, och Chat svarade gärna och försökte förklara så gott han kunde.

Vid templet berättade han att thailändarna ger gåvor i form av mat till den själ som man tror bor där, som de ser som Koh Changs fader och beskyddare. Man kommer till templet bland annat för att be om hjälp eller för att få vägledning kring ett problem man har, och inne i templet fanns det bland annat en burk med stickor som liknade plockepinn, som man sittande på knä skakade tills en pinne ramlade ut. Varje pinne hade ett nummer, och man kunde sedan läsa på en lapp vad som var ens svar och vägledning kring den fråga man skulle fundera på medan man skakade stickorna. Det var väldigt intressant att höra bakgrunden kring Thailands tempel, och längre fram under cykelturen berättade vår guide Chat mer om den betydande roll som templen haft och fortfarande har i det thailändska samhället. Han berättade också om de färgglada band som finns knutna exempelvis runt stora träd eller i fören på båtarna, och förklarade att de används för att visa vördnad inför den själ som man tror finns i varje träd, hus och båt och för att ge beskydd då man exempelvis är ute på havet.

Under cykelturen besökt vi också ett läger för elefanter, där vi bland annat fick se när man badade elefanterna. Chat berättade bland annat att man tidigare haft dem inne i Bangkok, men att man efter en bilolycka beslutade att de inte fick vara en den stora staden mer. Det var häftigt att se de väldiga djuren på så nära håll, och intressant att få lite inblick i thailändarnas relation till elefanterna.

Förutom tempelbesök och besök på elefantlägret cyklade vi också till en mindre fiskeby där Chat berättade lite hur man levde som fiskare på Koh Chang. Vi cyklade också förbi en stor skog med träd som man utvann gummi ifrån, och han berättade att man gick upp kl ett på natten för att göra ett litet snitt i trädet, och att man sedan lät gummit rinna ut i de små kärlen i några timmar. Sedan genomgick det olika processer tills det till slut hängdes på tork i form av en mindre matta, och såldes sedan vidare för en ganska låg summa. Det sista stoppet på cykelturen var vid ett av Koh Changs vattenfall, där ett nakenbadande par uppgav ett lite nervöst fnitter i gruppen och de kort som vi tänkt ta fick vänta lite. Det var inte så mycket vatten i vattenfallet då vi nu var inne i årets torra säsongen, och det hade säkert varit häftigare att se under andra delar av året. Det var ändå skönt att komma in i den svalkande djungeln efter några timmar på cykel i stekande sol, och vi var alla väldigt trötta och varma när vi som avslut på cykelturen blev bjudna på lunch på en lokal restaurang.

Cykelturen skedde på den norra delen av Koh Chang, och trots att man inte hann med så stort område så hann man ändå se hur lokalbefolkning lever på ön och det var kul att ta sig fram på cykel och inte bara genom öns taxibilar. Framför allt var det väldigt intressant att ha en thailändsk guide som gärna svarar på de funderingar som man kan ha kring landet och dess kultur, och jag kände att jag hade i alla fall fick en lite större förståelse och insikt i hur människor tänker i landet och hur allting fungerar. Cykelturen pågick i totalt ca 5 timmar, och man fick gratis dryck under hela turen samt lunch, och när turen var slut blev man skjutsad tillbaka till sitt hotell. Chat tog flera bilder på oss under tiden som vi cyklade, som man sedan fick skickade till sin mail. Det var en väldigt kul och intressant dag, dock var man ganska utmattad när man sedan kom till hotellrummet och den natten sov vi väldigt gott.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021