Reseguide till Koh Lanta

Läs om Koh Lantas öar, stränder, utflykter och hotell

Aktiviteter och utflykter på Koh Lanta

Koh Lanta – Hotell Och Reseguide

Långa vackra stränder, en lugn och avslappnad atmosfär kombinerad med en fantastisk skärgård gör Koh Lanta till en av svenskarnas favoritöar i Thailand. De breda och långgrunda stränderna gör att många barnfamiljer väljer att åka till Koh Lanta under sin thailandsresa.

Ett par timmar söder om Krabi ligger öarna Lanta Noi och Lanta Yai som tillsammans bildar Koh Lanta. Men oftast när man pratar om Koh Lanta så syftar man på Lanta Yai dit majoriteten av turisterna kommer för att njuta av lugnet på ön. Tackvare sitt läge passar Koh Lanta att kombinera med andra destinationer i Thailand och det går färjor längst med hela västkusten från Phuket i norr till Koh Lipe i söder vilket passar perfekt för den som vill se flera olika platser under sin thailandsresa.

Koh Lantas stränder

Koh Lantas stränder ligger uppradade likt ett pärlband på öns västra sida, hela vägen från Saladan vid piren till fyren i nationalparken vid öns söndra spets och alla erbjuder de något unikt. Något som genomsyrar stränderna är en lugn och avslappnad atmosfär och hit kommer turister som vill ta det lugnt och varva ner från stressen i Sverige.

De nordligaste stränderna är bredare och långgrunda och passar perfekt för den som har småbarn, och därför är det inte ovanligt att se barnfamiljer här. De södra stränderna som ligger i den bergiga delen av Koh Lanta är mer isolerade och erbjuder en fantastisk natur.

Sevärdheter och aktiviteter

Något som är populärt på Koh Lanta är att hyra en skoter för en dag och upptäcka ön på egen hand. Antingen kan man ta sig längst med västkusten och stanna vid någon öns stränder eller så kan man ta sig över till östsidan för att besöka Lanta Old Town, en gammal fiskeby med mysiga butiker och restauranger. Självklart får man inte missa att besöka nationalparken som ligger på Koh Lantas sydspets med en fyr på en klippa ut mot havet.

Vill man komma från ön en stund finns en fantastisk skärgård att upptäcka bara någon timme söder om ön. Här hittar man öarna Koh Kradan, Koh Ngai Koh Rok och Koh Mook. Öarna har fått behålla sin naturliga charm och passar perfekt för den som vill ta det lugnt och varva ner på några av Thailands vackraste stränder. Utanför Charlie Beach på Koh Mook ligger även grottan Emerald Cave som är en populär utflykt från Koh Lanta.

Svenskar på Koh Lanta

Koh Lanta är en av svenskarna favoritdestinationer i Thailand och det märks tydligt när man besöker ön. Det går inte många minuter innan man hör svenskar prata med varandra när man går längst med stränderna på ön. Faktum är att fler och fler väljer att bosätta sig här under längre perioder och i dagsläget finns det ett par skolar på ön som erbjuder undervisning enligt den svenska läroplanen. I Saladan finns även möjligheten att köpa svenska dagstidningar och vissa av butikerna i staden säljer svenska livsmedelsprodukter.

Boende på Koh Lanta

Ön har ett stort utbud av hotell, allt från enkla bungalows till lyxiga hotellkomplex. Med tanke på öns storlek kan det vara bra att fundera över vad man vill få ut av sin resa till Koh Lanta samt vad de olika stränderna har att erbjuda. Generellt sett brukar det finnas boende med för att försäkra sig om att få det boendet man vill ha rekommenderas det att boka boendet i god tid.