Drakar på Koh Rok

Drakar på Koh Rok

Vi befinner oss på Koh Lanta på stranden Klong Nin på öns gästvänligaste boende, The Horizon. Från våra värdar på vårt Guest House får vi så mycket tips om vad en kan göra på ön. Några har tagit sina första dyk här och vi har bestämt oss för att göra en resa ut till en av de närliggande öarna. Mannen som äger båten är Schweizare och har endast erbjudit dessa resor under en kortare tid. Vi har bestämt tid och plats och under förmiddagen hämtar han oss med sin longtail båt. Vi är sju personer i båten och resan till ön tar dryga timmen. Resan över är trivsam och solen gassar. För oss är det något helt nytt att resa med longtail och jag ser mina första flygfiskar. Jag förstår nu hur du förtjänar sitt namn och det fyller min mage med skratt att se dem flyga länge och väl över vattenytan.

Vårt mål är Koh Rok. En av flera öar i ett naturreservat vart både fiske och båttrafik är begränsad. Inga boende finns på öarna utöver naturvårdarna. Men det finns dock möjlighet för besökare som oss och på just Koh Rok är det ordnat för besökare och finns till exempel toalett en bit in på ön. Vi har med oss mat och vatten och är noga med att plocka upp det skräp vi tar med oss för att hålla ön lika vacker för nästa besökare och för djuren som bor där. Medan några av oss förbereder middagen tar min vän och jag en tur runt ön. Den är inte stor och vi skall nog hinna se det mesta av den tänker vi oss. Naturen är orörd och skogen är långt äldre än våra svenska granskogar. Vi passerar en toalettbyggnad och passar gärna på att använda denna istället för skogen. Jag väntar på min vän utanför och hör plötsligt ett skräckslaget skrik. Jag rusar till undsättning och stelnar i dörren. I hörnet under handfaten sitter den största ödla mina ögon skådat. En drake. Den mäter säkert över två meter och fräser till oss, irriterad över att ha blivit störd. Vi tar oss ut och skrattar skärrat. Vilken tur vi hade! Men när vi rör oss genom skogen tillbaka till vår strand inser vi att detta är drakarnas ö. Det vi kallat rötter ser nu vana ögon som skickligt kamouflerade drakar. De smälter väl in i skogen och vi förstår att här får vi se oss för vart vi sätter våra fötter.

Middagen på stranden smakar bättre än någonsin. Drakarna tog musten ur oss och vi somnar gott i varsin hängmatta på stranden. Förmiddagen därpå ägnas åt snorkling och bad. Då även vattnet är skyddat är vattnet ovanligt klart och naturlivet än rikare än många delar i landet. Att resa till de mer obebodda platserna är verkligen att rekommendera. Både för att få chansen att uppleva orörd natur och vackra vatten men också för att komma bort lite från de allmänna turistfällorna.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021