Koh Rok

Koh Rok

Med sina bländande vita stränder och kristallklara vatten lockar Koh Rok många turister varje år, inte minst från Koh Lanta som är ett av de turistmålen som ligger närmast Koh Rok. Här finns några av de bästa snorklingsplatserna i hela Thailand, och har man tur kan man få syn på både sköldpaddor och svartfenade revhajar bland korallreven.

Omkring 30 km från Koh Lantas sydspets ligger paradisön Koh Rok, som egentligen består av de två öarna Koh Rok Nok och Koh Rok Nai. Koh Rok Nai betyder den inre ön, då den ligger närmare fastlandet. Öarna är ungefär lika stora, och består av grönskande kullar och kritvita stränder omgivna av stora korallrev. På ön finns ett rikt naturliv med många olika fågelarter, och här kan man också få chansen att se varaner som är upp till en meter långa tack vare att de här har få naturliga fiender.

Övernattning i tält på vackra stränder

De två öarna ligger några hundra meter ifrån varandra, och man kan ta sig mellan öarna genom att simma över, om man inte har tillgång till båt. Det finns ingen bofast befolkning på öarna, förutom parkvakterna som vakar över öarna då de tillhör Koh Lantas nationalpark. De flesta turister väljer att åka till Koh Rok som en del i en dagsutflykt, men det finns också möjlighet till övernattning i tält. Tält finns att hyra på ön av parkvakterna, men det går också att ta med sig eget tält om man hellre vill det. Tälten finns i olika storlekar, och det finns också mattor att sova på samt kuddar att hyra på plats. Toaletter finns att tillgå och snacks och dryck finns att köpa i en enklare kiosk, men det rekommenderas starkt att man tar med sig mat själv. Vatten finns inte att tillgå på ön. Det kan vara värt att tänka på att man inte bör förvara maten öppet inne i tältet då det riskerar att locka till sig råttor. Om man vill kan man åka på en arrangerad tur som inkluderar övernattning i tält, och en sådan tur brukar kostar runt 4000 baht/person.

De mest populära stränderna på Koh Rok ligger på den sydöstra delen av Koh Rok Nok och den östra delen av Koh Rok Nai. Parkstationen är belägen på Koh Rok Nok, och det är också här som campingplatserna finns. På Koh Rok Nok ligger bland annat stranden Ao Thalu i norr och Man Sai Beach som sägs vara en av de vackraste stränderna i Thailand. Här kan man bland annat beskåda de mäktiga banyanträden med sina långa rötter som hänger ner från träden. Från Ao Thalu kan man ta sig till utsiktsplatsen Pha Samed Daeng, där man kan se ända bort till ön Koh Ngai och Koh Lanta. På öns västra sida ligger Thong Cape, som är en vacker plats att beskåda solnedgången på. På Koh Rok Nai ligger bland annat stranden San Chao Beach, och vattnet utanför San Chao är särskilt populärt att snorkla och dyka i. På Koh Rok Nai finns också ett vattenfall under regnperioden.

Att ta sig hit

Många väljer att besöka Koh Rok som en del i en arrangerad dagsutflykt, som normalt brukar pågå mellan omkring kl 9-15. Då tar man sig till ön med speedboat och under dagen brukar man göra några stopp för snorkling på olika platser samt ett stopp för lunch. Förutom mat och vatten brukar simfenor, mask och snorkel ingå i priset, samt inträdesavgiften till nationalparken på 400 baht. En dagstur från Koh Lanta brukar kosta runt 1500-3000 baht, och man blir oftast upphämtad vid sitt hotell eller vid stranden där man bor. Det tar en till en och en halv timme enkel resa till Koh Rok med speedboat.

Bra att veta

Turer till och från Koh Rok samt möjligheten till övernattning finns endast under början av november till slutet av april. För att besöka Koh Rok måste man betala en avgift på 400 baht då det är inom ett nationalparksområde. Denna avgift brukar dock ingå i priset för dagsturerna. Om man planerar att besöka någon av de närliggande öarna inom nationalparksområdet under de närmaste dagarna är det smart att spara biljetten, då den räcker i några dagar.

Läs mer och boka
Betyg av våra besökare:
Betyg:
3.4/5 Röster: 19

Fler aktiviteter

© Destinationthailand.nu 2012-2021