En utflykt till Koh Larn

En utflykt till Koh Larn

09:30 stod vi klara utanför hotellet för att ta oss ner till piren i Pattaya för att åka ut till ön Koh Larn. Bara efter att ha gått några meter från entrén stod det några thailändare med gröna västar som frågade om vi ville ha skjuts någonstans. Vi berättade att vi skulle till piren och frågade samtidigt hur mycket de ville ha för att köra oss dit. Svaret blev 50 Baht per person, vilket kändes rimligt så vi hoppade upp på mopederna och åkte iväg.

Så fort vi svängde ut på de större gatorna förstod jag varför så många valde att åka skoter i Pattaya. Det visade sig att många av gatorna i Pattaya är enkelriktade samtidigt som det är väldigt mycket trafik vilket gör att många spenderar mycket av sin semester i köer.

Efter ungefär femton minuter stannade skotrarna utanför ingången till piren. Inne i byggnaden som låg vid foten av piren såldes det mat och biljetter till Thailands alla hörn. Vi gick fram till en disk där det stod ”Pattaya – Koh Larn” och köpte varsin biljett för 30 Baht.

Båten som skulle ta oss ut till Koh Larn var färgglad och lite sliten och det märktes att den hade några år på nacken. När de drog igång diselmotorn och började backa från hamnen, infann sig ett lugn och det kändes skönt att vara på väg ut till Koh Larns vackra stränder för en avslappnad dag efter mycket resande.

Femtio minuter senare stötte båten till kajen på Koh Larn och vi begav oss snabbt ner mot de väntande thailändarna som stod med broschyrer om olika stränder och hotell på ön. Efter att gått förbi det värsta stannande vi vid en thailändare som stod med en broschyr och frågade hur mycket han skulle ha för att köra oss till Tawaen Beach. Han svarade 50 Baht per person. Det var inte mycket att snacka om så vi tog erbjudandet och hoppade upp på skotern.

Så fort vi satt oss drog han iväg och trots att vi satt alla tre på skotern så klarade skotern att komma upp i hög hastighet. Istället för att ta de stora vägarna valde vår chaufför att ta mindre vägar, för att på så sätt spara tid. Han tog oss igenom byn vid piren på bara några minuter och på köpet så fick vi se hur thailändarna bodde.

Väl framme vid stranden tackade vi för skjutsen och betalade mannen 100 Baht för resan. Vi kom till en gata med små butiker på sidorna och det var svårt att bilda sig en uppfattning av hur stranden såg ut. Efter att ha köpt några badshorts tog vi oss ner till stranden och möttes av ett hav av solstolar och parasoll. Så fort vi kom ner till stranden kom det fram thailändare och frågade om vi vill hyra solstolar. Vi avböjde och började istället gå på den lilla gatan som finns precis ovanför stranden. Här fanns det fullt av restauranger och småbutiker som sålde souvenirer och allt man kunde tänkas behöva när man var på stranden.

Efter att ha spenderat en timme på stranden valde vi att fortsätta vidare till Samae Beach. Så vi gick tillbaka till den gatan vi kom till när vi anlände till stranden och frågade en chaufför om han kunde köra oss till Samae Beach. Han svarade ja och jag passade på att fråga om vi kunde göra ett stopp högst upp på ön för att ta en bild. Han svarade att det gick bra och vi hoppade upp på skotern och körde iväg. Vägarna på Koh Larn var branta och jag fascinerades av att skotern orkade köra upp alla 3 för de branta backarna. Efter några minuter svängde vi av från den stora vägen och fortsatte färden på en grusväg, vi kom fram till en utkiksplats med en Buddha och jag trodde att vi var framme men chauffören fortsatte att köra oss högre upp. Till slut stannade han vid ett hus högt uppe på berget och sa åt oss att följa en liten stig för att komma till utkiksplatsen. Det kändes som att vi kommit hem till någon, det satt en munk vid sidan av stigen som chauffören började småprata med.

Stigen var smal och kuperad men efter bara någon minut öppnade naturen upp sig och vi möttes av en fantastisk utsikt. Vi såg över hela ön och hela vägen bort till Pattaya. Vi skyndade oss att ta bilder eftersom vår chaufför stod ner vid huset och väntade.

Nöjda med att få några fantastiska bilder över Koh Larn återvände vi till vår chaufför och fortsatte resan mot Samae Beach. När vi kom fram möttes vi av en liten rondell med en skylt och blommor i. Efter att betalat för färden började vi gå mot stranden och möttes av musik från en av restaurangerna. Även här fanns det solstolar men inte alls lika mycket folk och dessutom var alla vattenaktiviteter på ena sidan av stranden vilket gjorde att det var betydligt mindre liv och rörelse. Här valde vi att hyra varsin solstol och för det fick vi betala 100 Baht.

Efter att ha spenderat några timmar vid solstolarna valde vi att äta lunch på en av de många restaurangerna vid stranden. Trots att vi beställde in thaimat så fick vi betala över 200 Baht för vår mat vilket är lite i överkant men samtidigt så är priserna generellt högre på öarna.

Efter maten valde vi att åka till Tien Beach för att ta några foton innan vi skulle bege oss tillbaka till Pattaya igen.

Vi gick upp till taxichaufförerna och hittade snabbt en man som kunde köra oss till Tien Beach för 60 Baht. Efter bara ett par minuter bromsade han in och sa att vi var framme. Så här i efterhand kunde vi gått till Tien Beach, det hade nog inte tagit mer än 5 minuter men det är lätt att vara efterklok.

När vi klev av skotern möttes vi av en bro i betong med träräcken som slingrade sig längst bergväggen. En bit bort skymtade vi även Tien Beach som såg ut att vara betydligt lugnare än de andra stränderna på Koh Larn.

Väl framme på stranden såg vi att de planterat ut träd som skyddade mot solen likt parasoll. Det gav stranden en känsla av att den var mer oexploaterad än de andra stränderna.

Efter att ha tagit en hel del foton begav vi oss tillbaka till piren för att ta oss tillbaka till Pattaya innan det blev mörkt.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021