Med tåg mot Koh Phangan

Med tåg mot Koh Phangan

För fem dagar sedan lämnade vi Bangkok. Vi tog nattåget för att röra oss mot ön Koh Phangan. Koh betyder ö på Thailändska och Phangan har vi hört skall erbjuda spännande barer, vackra stränder och fester långt in på morgontimmarna.

Att resa med tåg genom Thailand är en upplevelse i sig. Tågen går långsammare här och vi som reser hinner med att ta till oss av omgivningarna vi passerar. Jag sitter på ett trappsteg till en av vagnarna och tittar ut över byar och landskap som vi tuffar förbi. Längs rälsen syns små skjul för boende. Det ser mysigt ut men jag hinner tänka att det måste finnas bättre platser att leva sitt liv på än granne med oss resande. Men då natten faller tänds eldar längs spåret och då och då springer barn ikapp med tåget. Det känns livgivande. Natten passerar med ett lugnt tuffande och när morgonen gryr höjer sig solen. Det känns verkligen att man är i ett annat landskap. Träden som lyses upp av morgonens ljus och färgerna på himmelen som är så olika på de platser vi besöker. Thailand har sitt alldeles egna ljus och jag sitter i timmar i dörröppningen och bara njuter av allt det vackra, allt det som för mina ögon är nytt.

Kvällen innan vi lämnade Bangkok spenderade vi tillsammans med en nyfunnen Thailändsk bekant och hans vänner. Thailändare är så vänskapliga. Kanske har det att göra med deras uppfostran i Buddistisk anda där barnen lär sig meditation och välvillighet i tidig ålder. Jag finner det ofta lätt att få kontakt med nya människor och utbyta erfarenheter och vänskaplighet i detta land.

Tillsammans med vår bekant spenderade vi kvällen på en lång strand ca två timmar från Bangkoks centrum. Här sköt folk fyrverkerier och släppte iväg brinnande lyktor i luft och vatten. Vi badade i det salta vattnet innan det långsam sjönk undan under månens dragningskraft. Vår nyfunna bekant berättade att han tidigare levt som munk. Där på stranden berättar han om detta liv. Om sin vandring över gränsen till Vietnam. Som munk gör man dessa vandringar och bär inte med sig något annat än sig själv. Man förlitar sig på människors goda vilja och sin egen inre tro för att få en god resa och mat på vägen. Medan vi lyssnar på hans berättelser ser vi fladdermöss som pilar över vattenytan. De jagar flygfisk, berättar vår vän. Män med metalldetektorer passar på att i långvattnet leta pengar och andra föremål och några fångar maneter. Vi trivs. Livet är vackert här.

Snart är vi framme. Efter en natt på tåget kliver vi nu på en båt som skall ta oss till ön vi styr emot. Båten tar några timmar får vi veta och under färden är det bara att njuta i solen. På Koh Phangan skall det hållas Full Moon Party under tiden vi är där. Det är något som talas mycket om bland turister och resande och vi ser fram emot att få uppleva detta kalas. Här möts eldkonstnärer, dansare, festglada thailändare och turister och dansar till månen gått ner.

Att resa i Thailand är verkligen en upplevelse. Kanske är resan ibland till och med mer värd än de platser man sedan möter. Att träffa människor längs vägens gång och få chansen att spegla sig själv i nya landskap. Skall du resa lokalt? Välj tåget genom Thailand.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021