Reseguide till Koh Samui

Läs om Koh Samuis stränder, aktiviteter, sevärdheter och hotell

Aktiviteter och utflykter på Koh Samui

Koh Samui – Hotell Och Reseguide

Koh Samui är en av Thailands mest populära öar, och ön har något att erbjuda alla oavsett om man åker hit för avkoppling eller för fest och fartfyllda aktiviteter. Med sina många stränder och stora utbud av shopping och nöjesliv lockar ön besökare i alla åldrar. Ön har en internationell flygplats, vilket gör det enkelt att ta sig hit från exempelvis Bangkok.

Från att ha varit en ö med lugnt tempo och få turister har Koh Samui nu blivit en av Thailands mest besökta öar. Koh Samui ligger i den södra delen av Thailand, och är landets tredje största ö.

Koh Samuis stränder

Koh Samui har ett stort antal stränder, och de flesta har en lugn atmosfär som passar bra för en avkopplande semester med sol och bad och långa lässtunder under ett parasoll med reggaemusik i bakgrunden. Några ständer erbjuder lite mer fart och fläkt, såsom de populära stränderna Chaweng Beach och Lamai Beach. Här finns ett stort antal restauranger och barer vid stränderna och det finns även ett stort shoppingutbud ovanför stränderna. Chaweng Beach är den mest välbesökta stranden på Koh Samui, och det är också här som det största utbudet av shopping, nattliv och restauranger finns. Trots att det är öns längsta strand så kan det bli ganska mycket folk här under högsäsongen, så för den som föredrar lite färre turister men fortfarande vill ha närhet till restauranger och shopping så passar Lamai Beach bättre. Här är dock sanden inte riktigt lika vit och finkornig som på Chaweng Beach, och vattnet kan på en del ställen bli ganska djupt fort, och undervattensströmmar kan förekomma under vissa delar av året. För den som inte är ute efter shopping eller nöjesliv finns flera avkopplande och trevliga stränder att välja på, såsom Bang Po Beach, Bang Rak Beach och Choeng Mon Beach.

Shopping och restauranger på Koh Samui

Koh Samui har tidigare inte varit någon stor destination när det gäller shopping, men under de senaste åren har utbudet växt stadigt och det finns numera även större shoppingcenter på ön, såsom det nyöppnade Central Festival i norra delen av Chaweng. Mellan Chaweng och fiskebyn Bophut finns ytterligare ett stort shoppingområde, med shoppingcenter såsom Tesco Lotus och Big C. Shoppingen på Koh Samui är i övrigt centrerad kring Chaweng och Lamai, där det största utbudet finns i Chaweng. Längst med den flera kilometer långa gatan ovanför Chaweng Beach ligger ett stort antal butiker blandat med restauranger och hotell. Även när det gäller öns största utbud av restauranger så ligger Chaweng i topp, men man kan hitta många pärlor runt om på ön, bland annat i Lamai och Bophut. I Chaweng kan man hitta det mesta, och här finns många restauranger i internationell klass och på menyerna finns mat från hela världen. I Chaweng hittar man det största utbudet av internationella restauranger och kedjor, medan Lamai erbjuder många restauranger med lokala thailändska rätter. Koh Samui har ett mycket stort utbud av restauranger, i varierande prisklass och stil.

Aktiviteter och sevärdheter

Koh Samui är nog mer känt för sina stränder än för sina många sevärdheter, men det finns ändå en del ställen som man inte bör missa på ön. Hit hör bland annat templet Wat Phra Yai i norr, där man kan få se en 12 meter hög gyllene Buddhastaty. Templet är den mest populära sevärdheten på ön, och dess imponerande storlek gör att den går att se på flera kilometers avstånd. Inte så långt från Wat Phra Yai ligger tempelområdet Wat Plai Laem, där man kan se flera vackra Buddhastatyer som är omgivna av en mindre sjö. I den sydöstra delen av ön ligger det annorlunda templet Wat Khunaram, där man får se den mumifierade munken Loung Pordaeng. I Lamai kan man få se de kända klippformationerna Grandma and grandpa rocks, och det finns också flera vackra vattenfall att besöka på ön. Från Koh Samui tar man sig enkelt till ön Koh Phangan och nationalparken Ang Thong, som består av över 40 vackra öar med grön, lummig regnskog. Från Koh Samui kan man också ta sig till den lilla ön Koh Tao, som bland annat är känd för sin fantastiska dykning.

Nattliv på Koh Samui

Koh Samui har ett rikt nattliv, med ett stort antal barer, restauranger och nattklubbar. Nattlivet är koncentrerat kring Chaweng, och det är också här som man kan hitta några av de mest populära uteställena på ön. Även Lamai är en stor destination när det gäller nattlivet på Koh Samui, men är överlag lite mer nedtonat än sin granne Chaweng. Här finns flera barer och nattklubbar, och priserna kan också vara lite lägre här än i Chaweng. Har man tröttnat på det traditionella nöjeslivet kan man titta på kvinnlig lerbrottning i Lamai, och området är också känt för sina Lady Boy-shower. Ett mindre utbrett nattliv går också hitta i hamnstaden Nathon nedanför Lamai och i Bophut på norra Koh Samui. Här finns flera trevliga barer och pubar, och passar bra för den som söker ett lite

Boende på Koh Samui

Det finns ett stort antal hotell på Koh Samui, och även om det är säkrast att boka i god tid för att veta att man kommer få ett boende så brukar det gå att hitta något att boka på plats. Vill man bo i centrala Chaweng och om det dessutom är under högsäsong så rekommenderas det dock att man bokar sitt hotell i god tid för att man ska vara säker på att man får ett rum. Ön erbjuder boende i alla former och prisklasser, från enklare bungalows till lyxiga hotellkomplex med egen strand. De flesta hotellet ligger på den östra och norra delen av ön, där också de flesta stränderna ligger.