Advanced Open Water Diver på Koh Tao

Advanced Open Water Diver på Koh Tao

Efter en intensiv fest för att fira att vi var certifierade dykare var det återigen dags att gå upp tidigt för att börja nästa kurs, Advanced Open Water Diver.

Skillnaden mellan Open Water Diver och Advanced Open Water Diver är att man får dyka ner till 30 meter med Advanced Open Water Diver mot 16 meter med open water. Dessutom får man fördjupad kunskap i navigering vilket är något som är en stor del i dykningen. Det är väldigt lätt att tappa bort sig under vattnet, och man har ju inte hur mycket syre som helst i tanken så hamnar man långt ifrån båten så får man simma tillbaka, vilket kan ta väldigt långt tid speciellt om det är motströms.

Dessutom ingår något som heter ”your choice” som är precis vad det låter. Man får välja 3 stycken olika moment som man vill göra. Vi valde fotografering, multi level diving och fish ID.

Dem tre första dyken var på grundare dykplatser och i dyk nummer två skulle vi navigera i en fyrkant under vattnet med en kompass . Vilket inte var så svårt.

Nattdyket

Dyk nummer tre var ett nattdyk. Vilket innebär att man dyker när solen går ner, det är ett helt annat typ av dyk eftersom det enda man ser under vattnet är det man lyser på med sin ficklampa. Känslan att hoppa i vattnet när man inte vet vad som finns under en är ganska häftig. Det var riktigt coolt att se dem glittrande planktonen i månskenet faktiskt. Det var en av höjdpunkterna under kursen.

Multi level diving körde vi samtidigt som navigeringen. Anledningen var att vi skulle hinna med ett dyk med nitrox. Vi valde att lägga till det på en gång när vi ändå gjorde kursen.

Nitrox är en syreberikad blandning vilket gör att man kan stanna ner under vattnet längre, och dessutom blir man inte lika trött efter dyket. Nitroxdyket var vårt ”deep dive” vi gick ner till 24 meter. Vilket var väldigt häftigt. Man kan tro att det ska vara mer påfrestande för öronen att dyka ner till 24 meter men det är knappt någon skillnad. Det gör mest ont i öronen dem första metrarna. Väl nere på botten fick vi göra några övningar för att visa att vi hade läget under kontroll.

Det sista dyket var det bästa dyket.

Anledningen var att vår dykinstruktör sa åt oss att sitta still och titta på samma del av revet i minst fem minuter. Förutom att vi fått en genomgång över vilka fisksorter som fanns i revet så man kunde prata om vilka sorter man sett när man väl kom på båten igen. Så vi fock se otroligt många fler fiskar i det dyket.

Anledningen är att fiskarna gömmer sig när man simmar förbi, så när man bara simmar runt så hinner man inte se alla fiskar som finns vid revet. Men om man stannar upp och tar sig tid att vänta så kommer dem fram och helt plötsligt ser revet ut som i ”Hitta Nemo”.

Jag rekommenderar helt klart att ta Advanced Open Water Diver när man ändå håller på. Man känner sig betydligt säkrare som dykare efter att ha gjort det.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021