Mäktig Buddhastaty i Pattaya

Mäktig Buddhastaty i Pattaya

- Du måste gå upp här och se Buddhastatyn!

Jag vände mig om och fick se en shortsklädd turist som pekade upp mot något som liknade en park på andra sidan gatan. Jag befann mig en bit utanför Pattayas centrum på upptäcktsfärd till fots, och var trött och olidligt varm efter några timmars vandrande i den stekande solen. Jag hade gått fel flera gånger och promenaden hade blivit betydligt längre än vad jag hade tänkt när jag lämnat hotellet tidigare på dagen. Mannens exalterade utrop gjorde mig dock nyfiken, och jag tackade lite förvånat men glatt för tipset och gick över gatan mot grönområdet. De stora träden gav en efterlängtad skugga, och jag började promenera uppför en av de smala, asfalterade vägarna i parken. Efter en stund gick jag förbi en bänk där en man och en kvinna satt och åt matsäck. De hälsade och frågade vart jag kom ifrån, och vi småpratade en liten stund. De var turister från England, och var väldigt trevliga. Mötet med de vänliga människorna gjorde mig glad, och med förnyad energi fortsatte jag åt det håll som de hade pekat åt när jag frågat om de visste vart Buddhastatyn fanns någonstans.

Några minuter senare kom jag fram till en lång och häftig trappa som ledde upp mot en höjd. Det guldfärgade räcket hade formen av en drake, och slutade längst ner med sju stora ormar som kom ut ur drakens mun. Innan man kom upp till själva Buddhastatyn låg det några vackra hus där man hade möjlighet att köpa mat och dryck och souvenirer. Då jag redan hade vattenflaskor och lite tilltugg i min ryggsäck fortsatte jag uppför trappan, och jag valde även att gå förbi damen som satt och sålde fåglar i små burar som man skulle släppa ut på toppen för att få god karma.

Jag hade sett den guldfärgade Buddhastatyn redan på långt håll, men det var först när jag kom mot slutet av trappan som jag insåg hur gigantisk den var. Jag såg nu också att det fanns flera Buddhastatyer där, fast i mindre storlekar. Efter att jag gått runt och läst på skyltarna förstod jag att varje staty representerade en viss dag i veckan, och de stod för den dag i veckan som man var född. Framför den största Buddhastatyn fanns en plats under tak med ett altare där det fanns möjlighet att be. Trots att det var utomhus kunde man tydligt känna doften från rökelsen när man gick förbi. Det som hänförde mig nästan lika mycket som den väldiga, leende Buddhastatyn var den fantastiska utsikten som platsen erbjöd. Det var först när jag såg ut över staden och havet som jag förstod hur högt upp templet låg. Jag stod en lång stund och tittade ut över de höga, vita byggnaderna och stadens grönområden och jag insåg hur stor staden var. Tidigare hade jag mest rört mig i Pattayas mer centrala delar, och hade inte fått någon riktig uppfattning om stadens storlek.

Efter en stund började jag höra hur det mullrade i fjärran, och jag kunde se att ett regnoväder var på väg in. Jag gick ett varv till för att titta på de vackra statyerna, sedan begav jag mig ner för den mäktiga trappan igen för att ta en motorcykeltaxi tillbaka till hotellet, glad över att jag följt turistens råd vid vägen.

Templet heter Wat Phra Yai och ligger på en höjd mellan södra Pattaya och Jomtien.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021