Reseguide till Phuket

Läs om Phukets stränder, öar, shopping och hotell

Aktiviteter och utflykter på Phuket

Phuket – Hotell Och Reseguide

Långa vita stränder kombinerat med shopping, en rik kultur och ett enormt utbud av sevärdheter och aktiviteter har gjort Phuket till svenskarnas absoluta favoritresemål i Thailand och ön har verkligen allt för en lyckad semester. Hit kommer alla typer av turister för att upptäcka sina smultronställen. Från de lugna och avslappnade stränderna i norr till pulsen i Patong Beach.

Med en egen internationell flygplats, närheten till andra populära destinationer i Thailand och en stor variation av stränder har Phuket blivit ett av Thailand populäraste resemål och hit kommer miljontals turister varje år för att spendera sin semester i Thailand. Tillströmningen av turister har resulterat i att ön erbjuder ett enormt utbud av restauranger, sevärdheter och aktiviteter.

Phukets stränder

Phukets stränder ligger på öns västra sida och sträcker sig längst med hela kusten, från Sai Kaeo Beach i norr till Rawai Beach i söder och trots att stora delar av Phuket är exploaterat finns det fortfarande stränder som erbjuder en lugn och avslappnad atmosfär.

Majoriteten av alla turister som åker till Phuket väljer att bo vid någon av öns tre populäraste stränder Kata Beach, Karon Beach eller Patong Beach. Här kantas stränderna av solstolar med tillhörande parasoll, en bit ut i havet hörs ljudet från en vattenskoter och lite längre ner på stranden syns en strandförsäljare som säljer glass ur en frysbox. Ovanför stränderna trängs restauranger, hotell och små butiker längst gatorna. Dessa stränder har blivit så populära att många missar öns andra stränder.

Ovanför Patong ligger stränderna Kamala Beach och Surin Beach som erbjuder sina besökare ett lugnare tempo. Även här kan man hyra solstolar vid stranden och köpa en fruitshake vid någon av strandenbarerna, men eftersom det inte finns samma utbud av hotell vid dessa stränder blir det färre turister som åker hit.

Aktiviteter och sevärdheter

För den som tröttnat att ligga på stranden erbjuder Phuket ett stort utbud av aktiviteter och sevärdheter. Förutom att åka till något av shoppingcentren i Patong eller Phuket Town kan man fördjupa sig i den thailändska kulturen genom att besöka den sittande Buddhan som finns högt belägen på en av öns berg. Eller så kan man ta sig till Wat Chalong, som av många anses vara ett av Phukets mest kända tempel. Vill man ha fart och fläkt på semestern kan man prova på att åka fyrhjuling, åka någon av rutschkanorna vid Splash Jungle Water Park eller prova på att surfa vid Surf House.

För den som kan tänka sig lämna Phuket för en dag finns fantastiska öar att upptäcka i närområdet. Gillar man att snorka och dyka finns fantastiska möjligheter kring Phuket. Om man inte vill åka så långt kan man ta sig till Coral Island eller Racha Islands som ligger en bit utanför Rawai Beach på Phukets södra udde. Men för den som vill uppleva dykning i världsklass rekommenderas det att ta sig ut till Surin Islands eller Similan Islands som ligger ute i havet nordväst om Phuket.

Vill man ta det lugnt kan man istället göra en dagsutflykt till Koh Yao Yai eller Koh Yao Noi som ligger en bit utanför Phukets östkust. Eller så tar man sig till Phi Phi Island som ligger ett par timmar söder om Phuket och besöker den kända stranden Maya Beach där man spelade in filmen The Beach.

Shopping på Phuket

Shoppingen på Phuket är centrerad till Patong Beach och Phuket Town, och det är också här man hittar de två populäraste shoppingcentren på ön. Central Festival och Jungceylon som båda erbjuder ett stort utbud av affärer, restauranger och butiker. Jungceylon ligger i centrala Patong bara ett par hundra meter ifrån Bangla Road medan Central Festival ligger en bit utanför Phuket Town.

Inte så långt ifrån Central Festival hittar man även den populära helgmarknaden, Phuket Weekend Market (också känd som Naka Night Market). Hit kommer köpsugna turister för att fynda bland marknadsstånden och här hittar man verkligen allt mellan himmel och jord.

Phukets Nattliv

Mitt i centrala Patong ligger den världsberömda gatan Bangla Road. Här trängs barer, restauranger och nattklubbar med varandra för att få plats. Utanför barerna står inkastare med ett mål, att få in gatans besökare till just sin bar. Ovanför barerna trängs neonskyltar i olika färger och inifrån barerna hörs de senaste hitsen från högtalarna. Bangla Road anses av många vara hjärtat i Phukets nattliv och ett besök här lämnar sällan någon oberörd.

Trots att mycket av nattlivet på Phuket kretsar kring området kring Bangla Road finns det självklart mer att se. Förutom barerna och restaurangerna vid både Karon och Kata Beach finns Fantasea och Siam Niramit Phuket, två spektakulära shower som baseras på den thailändska kulturen.