Golf på Phuket Golf & Country Club

Golf på Phuket Golf & Country Club

Har man som svensk turist inte spelat golf i Asien tidigare möts man av en hel del annorlunda upplevelser vid besök på en golfklubb i Thailand.

Redan vid ankomsten möts man av caddiemastern med hjälpredor som tar hand om dina klubbor. På klubben finns c:a 250 st caddies anställda och du får en egen caddy, som tar hand om dina klubbor och möter upp på väg till första tee. Caddy är obligatoriskt på de flesta banor i Thailand. Caddies är oftast kvinnliga i varierande ålder. De flesta har lång erfarenhet och tar bra hand om dig. Deras kunskaper i engelska är oftast knackig, men de gör sig förstådda ändå.

Greenfee är f.n. 4000 THB. Spelar du med en medlem har du 50% rabatt. Till detta kommer sedan dricks till din caddy som brukar få 300-400 THB för en 18 håls runda.

I omklädningsrummet finns också bemanning som hjälper dig med nyckel till ett skåp och efter rundan får du handduk och en påse för svettiga kläder. Det är kutym att ge dem 20 THB i dricks.

Vid första utslaget finns också möjlighet att köpa dricka och lite lätt mat att ha med sig på banan. Det går åt mycket dricka under en golfrunda i värmen, minst 2 – 3 liter svettas man bort under en runda. Din caddy tar hand om drickan och ser till att du dricker regelbundet. Använd gärna paraply som skydd för solen så du inte tappar koncentrationen. Hög solskyddsfaktor är en given sak att du smörjt in dig innan du ger dig ut på banan. Under spelet finns det liknande rastställen där man kan fylla på vattenförrådet. Här finns också toaletter.

Sedan är det bara att starta golfrundan. Din caddy håller ordning på utrustningen och vart bollen tar vägen och en duktig caddy lär sig ganska snart vilka klubbor du behöver vid varje slag. Väl framme vid green markeras bollen av caddyn. Hon ger dig sedan hjälp med att ta ut din puttlinje. Lita på dem och deras råd så sätter du bollarna i hål. Alla saker som att leta efter bollar och kratta i bunkrar tar din caddy hand om. Håll dig på fairway och undvik att gå ut i ruffarna och absolut inte ut bland buskar och snår. Här kan finnas giftormar och andra kryp som man inte bör överraska.

Efter rundan får du ditt scorekort prydligt ifyllt med alla slag av caddyn. Inte ens det behöver man tänka på. Nu är det dags att visa caddyn sin uppskattning och ge henne sin dricks. Medan du duschar tar caddyn hand om dina klubbor och skor och putsar och rengör dem. Dessa finns sedan vid utgången rena och fina.

Vill man avsluta med en matbit eller lite dricka efter rundan finns en restaurang som kan erbjuda lite smårätter till Thaipriser.

Det kan vara lite tufft att spela under dagens hetaste timmar så ett bra tips om du skall spela golf är att försöka få en tidig starttid. Gärna så fort solen går upp.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2020