Kata Beach – en av Thailands finaste stränder

Kata Beach – en av Thailands finaste stränder

Våra förväntningar på stranden i Kata Beach var höga när vi anlände. Vänner hade rekommenderat den som Phukets finaste strand och vi var rejält sol- och badsugna. Det tog ungefär en timme med buss att åka från flygplatsen till vårt hotell i Kata Beach.

Stranden motsvarade helt klart våra förväntningar. Den sträckte sig som en halvmåne från den norra till den södra udden, och även om det var ganska mycket folk kände vi oss ändå avslappnade där vi låg i solen. Den ljusa finkorniga sanden var stekhet och brände under fotsulorna när man gick mellan solstolen och vattnet som var perfekt tempererat.

I Kata Beach by fanns det mesta man kan önska sig av en solsemester: shopping, restauranger, thaimassage och massvis med hotell i alla prisklasser. Vi bodde på ett fint hotell med bra standard och betalade kring 500 kronor natten. Personalen var vänlig och hotellet var fräscht och hade en fin pool med swim-up-bar.

Längs stranden och i byn fanns alla typer av restauranger, från europeisk mat till typiska rätter från det thailändska köket. Vi åt gott varje dag och provade det mesta, jag fick en släng av magsjuka i början av veckan vi spenderade i Kata Beach, men det gick över väldigt fort.

En av dagarna tog vi en taxi till The Big Buddha som är en gigantisk Buddha-staty som står på det högsta berget på ön och ser ner över landskapet. Taxin kostade bara några hundra Bath och själva besöket vid statyn var gratis, men man förväntades lämna ett bidrag till bygget och underhållet av statyn. Statyn var väl värd ett besök och Phuket-borna verkade väldigt stolta över den.

Till skillnad från Patong hade Kata Beach inte så mycket nattliv, vilket gör att en annan typ av resenärer söker sig hit, färre ungdomar och fler barnfamiljer och pensionärer även om det är relativt blandat. Det passade oss bra, vi ville inte ha fest men gärna folkliv och en större by att gå runt i. Vi fick massage, handlade souvenirer och dekoration till hemmet som kuddfodral, värmeljus och bambusaker. På stranden fanns det gott om vattenaktiviteter som vattenscooter, wakeboard och snorkling. Om man skulle snorkla kunde man hyra en båt och åka ut till något av de korallrev som finns utanför kusten eftersom själva stranden inte är så spännande att snorkla på.

Förutom Big Buddha-statyn är det relativt nära till Phuket Town dit man kunde ta sig med taxi eller buss. Karon Beach ligger på gångavstånd och Patong är också nära. Stranden, byn och läget gör att vi förstod varför vi blivit rekommenderade att besöka just Kata Beach. Vi kommer definitivt tillbaka.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021