Phuket Town – en myriad av människor och mopeder

Phuket Town – en myriad av människor och mopeder

När vi åker in i Phuket Town slås vi av att det ser ut precis som när en asiatisk stad porträtteras i en Hollywoodfilm: mopeder, människor och tuktuks överallt, folk som tutar på varandra i trafiken, röken, dofterna och fräsandet från de små gatuköken och försäljare som ropar på oss längs gatorna.

Vi bor på ett hotell i centrala staden, på Ranong Road som är en tvärgata till huvudgatan.Hotellet är enkelt men rent och fräscht och kostar runt 200 kronor natten. När vi har fått vårt rum och packat upp resväskorna är vi shoppingsugna och hungriga.

Ganska snart upptäcker vi att detta inte är en promenadstad. Trottoarerna är smala och trånga och trafiken är kaotisk. Vi tar en tuktuk till ett inomhusköpcentrum. Ute på gatorna är det väldigt varmt, solen gassar mot asfalten och fasaderna. Därför är det är skönt att komma in i det svala köpcentrumet och titta på kläder, kosmetika och heminredningsprylar som kuddfodral, prydnadsföremål och de typiska blomformade värmeljusen som vi båda förälskat oss i. Efter att ha svalkat oss ger vi oss ut i värmen igen och kollar runt i affärerna och stånden som kantar gatorna. Här kan du pruta bäst du vill, men oftast är det redan billigt från början.

Vi äter lunch på ett av de små gatuköken som står uppradade bredvid varandra nästan överallt. Här kan du äta riktigt gott och billigt, men det händer att man blir dålig i magen. Thailändska pannkakor, kycklingspett, majskolvar och klassiska nudel- och risrätter finns i gatuköken som knappt är större än telefonkiosker.

Resten av dagen ägnar vi oss shopping och att bara åka runt i staden, som trots att den är ganska liten känns som en storstad. Pulsen i staden gör oss trötta i både ben och huvud. Vi äter på McDonald’s innan vi åker till hotellet där vi får låna gamla dvd-filmer av den snälla tjejen i receptionen som vi somnar framför i sängen.

Eftersom vi bara ska stanna två nätter i Phuket Town innan vi åker vidare till Kata Beach tar vi en dag på stan igen dagen efter. Om man stannar längre i Phuket Town finns det stränder bara någon kilometer från stadskärnan men vi ska få vår dos av strandliv senare. När vi irrar runt planlöst hittar vi en stor marknad alldeles bakom ett av de största köpcentrumen. På marknaden är det uteslutande thailändare och i stånden säljs alla möjliga sorters frukt och rotfrukter som man inte har sett tidigare, men även fisk och kryddor. Här äter vi också vår lunch i värmen innan vi fortsätter spatsera runt bland alla affärer.

Till slut är vi så trötta att vi tar varsin fotmassage innan vi åker tillbaka till hotellet. Vi ser fram emot stranden dagen efter men är glada att vi fått leva i den kaotiska men genuina staden. Hungriga som vi är köper vi med oss middag upp på rummet och somnar framför ytterligare en piratkopierad dvd-film med thailändsk dubbning.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021