Unik matuppelevelse hos sjözigenarna i Rawai

Unik matuppelevelse hos sjözigenarna i Rawai

Vill du ha ett spännande restaurangbesök i pittoresk miljö långt bort från alla turiststråk skall du besöka sjözigenarna (Chao leh på Thai) i Rawai.

Detta sjöfolk utgör en liten folkgrupp som lever och försörjer sig på vad havet ger. De har sin egen religion och sitt eget språk som är en mix av thai och malay. De är väldigt duktiga simmare, dykare och fiskare.

Rawai ligger längst ned på Phukets sydöstra spets. Kommer du med bil eller moppe från västsidan kör du över berget österut från Kata/Karon mot Chalong. I 5-vägsrondellen tar du den fjärde avfarten till höger mot Rawai som ligger ca fem km söderut. När du kommer ned till vattnet och har Rawaipiren rakt fram kan du parkera.

Till vänster går vägen in mot sjözigenarna. Omgivningen är väldigt enkel och grusvägen ser ut att inte leda någonstans. Vägen är kantad av simpla plåtbaracker och det känns som att hamna rakt in i ett slumområd.

Strax dyker det upp marknadsstånd där man kan köpa hajkäftar, snäckor och även dessa som smycken, lampor och pynt. Lite längre in på vägen finner du en fiskmarknad, full med nyfångad fisk och skaldjur i alla storlekar och färger till mycket fördelaktiga priser. Glöm inte bort att pruta!

För ca 400 baht får du t ex en fantastiskt stor nyfångad fisk på 700-800 gram som du gladeligen kan dela på två. Vill man ha lite lyxigare, köper du King Prawns som ligger på upptill ca 300 gram styck. Stånden med fiskförsäljarna ligger på havssidan och på motsatta sidan av vägen finner du restaurangerna.

Det som är speciellt här är att man köper sin fisk eller sina skaldjur, får dessa i en kasse som man sedan tar med sig tvärs över vägen in till restaurangen. Där lämnar du din kasse till personalen och väljer sen ur menyn vad du vill hur den skall tillredas. I menyn finns många tips på olika smaker och kryddor, stekt, grillad, ångkokt eller friterad. Det är bara till att välja vad man är sugen på. Priset för att de skall laga till din mat är ca 100 baht per portion. Utöver detta, betalar du bara för din dricka.

Ett tips är att inte komma för sent på kvällen. Det är lagom att dyka upp vid 17-tiden medan det fortfarande är ljust ute. Då kan du vara säker på att det fortfarande finns ett stort utbud att välja din mat på. Sjözigenarna stänger ned sina butiker och restauranger relativt tidigt.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021