Populära stränder på Phuket

Phuket har ett stort utbud av stränder som alla har sin charm och det kan vara svårt att veta vilken strand man ska välja att bo vid när man besöker ön. Därför har vi sammanställt en lista med information om de sex populäraste stränderna på Phuket för att göra det lättare att välja en strand som passar just dig.

Patong Beach

Patong beach är den är särklass mest populära och välbesökta stranden på hela Phuket, och den är särskilt populär bland västerländska turister.

Området Patong är känt för sitt pulserande nattliv, som har sitt centrum vid den omtalade gatan Bangla Road. I Patong finns ett mycket stort antal restauranger, nattklubbar och barer som har öppet till långt in på nätterna, och gatorna lyses upp av neonljus och färgglada strålkastare inifrån barerna.

Här finns också ett stort shoppingutbud med flera stora köpcentrum såsom Jungceylon Shopping Mall, Banzaan Market och Bangla Mall. I Jungcelyn Shopping Mall finns en av Phukets tre biografer, och de andra två finns i Phuket Town.

Patong beach ligger inom bekvämt gångavstånd till Patongs shopping och nöjesliv, och också till ett stort utbud av hotell och resorter. Ovanför stranden ligger en väg som skiljer Patong beach från Patongs centrum, och hotellen nås därför inte direkt från stranden.

Stranden i Patong är bred och omkring tre och en halv kilometer lång, och sanden är vit och finkornig. Under högsäsong är det mycket folk på stranden, särskilt i dess mellersta del. Vattnet är som mest klart vid den norra delen, och detta är därför en bra plats för snorkling och bad. På stranden finns flera strandaktiviteter att ta del av, såsom jet-ski, parasailing och volleyboll.

Patong beach lockar alla typer av besökare, men är kanske som mest populärt bland resenärer som besöker Phuket för att festa. För barnfamiljer kan de närliggande stränderna Karon beach och Kata beach passa bättre, då dessa är lite lugnare än Patong beach men fortfarande har närhet till ett stort utbud av shopping och restauranger.

Annons

Karon Beach

Karon beach är den näst mest populära stranden på Phuket, där Patong ligger i topp. Karon beach sägs vara en mindre och lugnare version av Patong, och lockar därför de turister som är ute efter en lite lugnare semester men ändå med närhet till shopping, restauranger och uteliv.

Karon beach är populär hos bland annat barnfamiljer och par, medan singlar ofta väljer att spendera sin semester i pulserande Patong. Stranden ligger mellan Patong beach och Kata beach.

Karon beach är tre kilometer lång och därmed den tredje längsta stranden på Phuket, och sanden är vit och finkornig och vattnet vackert turkost. Om man reser hit med barn kan det vara bra att tänka på att vattnet inte är så långgrunt utan blir ganska snabbt djupt, vilket också gör att det blir starka undervattensströmmar här under lågsäsong. Detta gör ofta att det blir badförbud under sommaren, då monsunen skapar höga vågor och strömmar i vattnet.

På stranden finns många vattenaktiviteter att ta del av om man vill, såsom jet-ski och parasailing. Den södra delen av stranden passar bra för snorkling och dykning, då det är finns ett korallrev där som sedan sträcker sig vidare mot Kata beach norra del.

Till skillnad mot många andra stränder på Phuket ligger hotellen i området på andra sidan av vägen som går vid stranden, och inte direkt på stranden. Ovanför norra delen av Karon ligger det största utbudet av restauranger, shopping och nöjesliv, och härifrån kan man också ta sig vidare till Patong som ligger omkring fem kilometer från Karon beach.

I Karon centrum finns välbesökta Karon Shopping Plaza, där man kan hitta ett stort utbud av bland annat kläder. Mellan Karon beach och Kata beach ligger också en minigolfbana, Dino Park Minigolf, som är en omtyckt aktivitet hos bland annat barnfamiljer.

Kata Beach

Kata beach är en annan populär strand på Phuket, och besöks varje år av ett stort antal turister. Stranden är inte särskilt lång med sina omkring en och en halv kilometer. Trots det så brukar det inte upplevas som trångt på stranden eftersom stranden är ganska bred.

Kata beach är en populär strand bland barnfamiljer på grund av sin lugna atmosfär samtidigt som den ligger inom bekvämt avstånd till restauranger, supermarkets och toaletter. Stranden är kantad av träd som ger en behaglig skugga då solen blir för stark. Sanden är vit och vattnet klart och långgrunt, och en del anser att detta är en av de vackraste stränderna på Phuket.

För den som vill finns det flera strandaktiviteter att prova på, såsom vindsurfing och parasailing. Kata beach är en populär strand för surfare, främst under perioden mellan maj och oktober, då monsunvindarna skapar vågor på det annars lugna vattnet. Surfbrädor finns för uthyrning, och den södra och mellersta delen av stranden ska ha bäst förutsättningar för surfing.

Om man vill snorkla eller prova på dykning kan man ta sig till den norra delen av stranden, där det finns korallrev och är lite lugnare. Omkring 900 meter utanför den norra delen av stranden ligger den lilla ön Koh Pu, och området kring ön sägs vara särskilt bra för dykning och snorkling.

Det är också populärt att hyra kajak och ta sig ut till ön. Kata centrum ligger vid strandens norra del, och går där ihop med Karon centrum. Här finns ett stort utbud shopping, restauranger och nattliv att ta del av, och om man vill ha ett större utbud kan man enkelt ta sig till Patong med taxi eller tuk tuk.

Karon centrum och Karon beach ligger inom gångavstånd från Kata beach. Strax söder om Kata beach ligger Kata Noi (lilla Kata), vilket är en mindre strand som är en lugnare version av Kata beach, eller Kata Yai som den också kallas (stora Kata).

I december varje år samlas ett stort antal segelbåtar vid Kata beach för att vara med och tävla i King’s Cup Regatta, vilket sägs vara Asiens största seglarevent.

Annons

Kamala Beach

Kamala beach är en lugnare strand än Patong, Kata och Karon beach, men erbjuder ändå ett mindre utbud av shopping och restauranger på huvudgatan ovanför stranden. Kamala beach är en populär strand hos barnfamiljer, bland annat på grund av den lugna atmosfären och det långgrunda vattnet.

Många av besökarna på Kamala beach har valt att återvända år efter år, och stranden är populär hos bland annat pensionärer som uppskattar dess lugn.

Kamala beach är omkring två kilometer lång och är omgiven av gröna kullar och träd. Sanden är finkornig till grovkornig beroende på vilken del av stranden man befinner sig på. Den norra delen av stranden är lite lugnare än den södra delen, där orten Kamala ligger vilket är en mindre fiskeby.

Den norra delen av stranden erbjuder bra snorkling, och många besöker också stranden under lågsäsong mellan maj och oktober för att surfa på de höga vågorna som skapas av monsunvindarna. Förutom den lilla fiskebyn finns det en populär marknad med bland annat färsk frukt i området.

Kamala är kanske mest känt för den stora nöjesparken Phuket FantaSea som ligger vid strandens norra del. Phuket FantaSea är en av de största nöjesattraktionerna på Phuket, och här erbjuds Las Vegas-inspirerade shower som pågår från kvällarna till långt in på nätterna.

Om man är ute efter pulserande nattliv och shopping rekommenderas det att man tar sig till Patong, som ligger omkring fem kilometer söder om Kamala.

Bangtao Beach

Bangtao beach är en av Phukets längsta stränder med sina sex kilometer sandstrand, och en del anser att detta också är en av Phukets vackraste stränder.

Stranden är bred med finkornig till lite mer grovkornig sand beroende på var någonstans på stranden man befinner sig. Längst med stranden finns palmer och träd som ger skön skugga under soliga dagar.

Bangtao är känt för sitt lugn och sina stora och lyxiga villor och resorter, som främst finns ovanför den mellersta och södra delen av stranden. Här finns bland annat Laguna Phuket, som utgör ett av Asiens största resortkomplex. Inom resortkomplexet finns flera stora hotell, där ett av dem bland annat har en egen golfbana med 18 hål. Inom området finns också flera sjöar och laguner.

Bangtao ligger en bit från trafikerade vägar till skillnad från många andra stränder på Phuket, vilket bidrar till den lugna och tysta atmosfären på stranden. Söker man avskildhet bör man ta sig till den norra delen av stranden, som är minst exploaterad och mer nära naturen. Här finns också den bästa snorklingen.

Reser man hit med barn kan den södra delen av stranden passa bättre, då den bland annat är mer långgrund än andra delar av stranden och också har närmare till restauranger och toaletter.

Bangtao beach ligger inom gångavstånd till Surin beach, som ligger strax söder om Bangtao beach. Är man ute efter shopping och nattliv ska man ta sig längre söderut till Patong.

Surin Beach

Surin beach är en mindre strand som är känd för sitt lugn och för sina lyxiga resorter. Området är omtyckt hos bland annat kändisar och besökare som önskar ha avskildhet och hög standard på sitt boende.

Stranden är har vit, finkornig sand och klart vatten, och stranden är omringad av träd och höga palmer. Om man väljer att besöka Surin beach med barn kan det vara bra att tänka på att stranden inte är så långgrund, och att det under monsuntiden kan bli ganska starka undervattensströmmar och höga vågor.

Den bästa snorklingen sägs finnas vid strandens södra eller norra ände, där det finns klippor där fiskar gärna befinner sig. Surin beach ligger norr om Kamala beach, omkring 15 kilometer norr om Patong.