Nattmarknad och shopping i Rayong

Nattmarknad och shopping i Rayong

Då jag hade hört från en bekant som varit i Rayong att ett besök på nattmarknaden där var att rekommendera, bestämde vi oss för att gå dit under vårat besök i staden. Vi hade också läst att det fanns ett stort varuhus i Rayong, och då det visade sig ligga på samma gata som nattmarknaden planerade vi en heldags shopping i staden. Vi började med att gå till det stora varuhuset som låg en bit ovanför vårat hotell på Sukhumvit Road. Varuhuset heter Laemtong, och är ett av de största varuhusen i området med många butiker, restauranger och caféer och en biograf fördelade på tre våningsplan. Varuhuset var större än vi hade förväntat oss, och vi började med att gå in i en av de första butikerna där de sålde bland annat vitvaror och elektronik, och det var kul att se hur kylskåpen och spisarna såg ut i Thailand och vad folk använde i hemmet. Antalet olika riskokare var förstås stort. Det var också intressant att se vad allting kostade, och även om priserna låg lägre än de gör i Sverige så kunde man ändå förstå att långt ifrån alla hade råd med många av de saker som fanns att köpa för att underlätta i vardagen. Efter att vi tittat lite i de andra butikerna fortsatte vi en våning upp. Där fanns det ett stort utbud av elektronik, och framförallt kameror och kameratillbehör och tillbehör till mobiler. Detta passade väldigt bra då vi faktiskt var ute efter en kameraväska, och vi började titta och fråga oss för i de olika små butikerna. Personalen var oftast väldigt hjälpsam och tillmötesgående, men tyvärr var det ingen som hade en just sådan som vi var ute efter. Vi bestämde oss för att gå in på varuhusets stora butik Big C, vilket är en stor butik där man säljer allt från kläder till mat till ganska låga priser. Vi gjorde en chansning och tittade om de hade någon kameraväska, och överraskande nog hittade vi en där som såg ut så som vi hade tänkt. Butiken hade också lite tillbehör till datorer, och det slutade med att vi gick därifrån med tre kassar med inhandlade varor.

Efter att vi lämnat våra shoppingfynd på hotellrummet bestämde vi oss för att ta en mopedtaxi till nattmarknaden, fast vi egentligen trodde att den låg inom gångavstånd. Det hade åtminstone sett ut så på kartan, men då det hade börjat mörkna så tänkte vi att vi ändå kunde åka den korta biten. Det visade sig ha varit ett klokt beslut, då det var betydligt längre till marknaden än vad det hade sett ut som. Vi hade läst att den skulle ligga vid varuhuset Tesco Lotus, vilket var lätt att se tack vare den stora skylten som lyste i mörkret långt bort på gatan. Vi bad taxichaufförerna släppa av oss där, i tron om att marknaden skulle ligga alldeles bredvid. Området där varuhuset låg visade sig dock vara väldigt stort, och vi kunde inte se att det lyste från marknaden åt något håll. Istället för att gå runt och leta och riskera att gå fel, frågade vi några taxichaufförer som satt och väntade på kunder en bit bort. De pekade till höger om varuhuset, och vi började gå däråt, lite tveksamma då det kändes som om vi kom till Tescos parkering snarare än till en stor nattmarknad. Efter att vi rundat hörnet på varuhuset såg vi att vi hade kommit rätt, då ett stort upplyst hav av marknadsstånd bredde ut sig framför oss.

Där vi gick in var det mest kläder som såldes, och det var intressant att se vad man sålde för slags kläder då det var ganska tydligt att turister inte var särskilt vanliga här och de därmed inte påverkat utbudet nämnvärt. Vi hade sett och hört några turister på varuhuset Laemtong, i övrigt hade vi upplevt det som att vi nästan var ensamma som turister i Rayong. På marknaden fick vi många nyfikna blickar, kanske mest på grund av min hy som fortfarande var vinterblek. På andra delen av marknaden såldes det mat, och det var även här kul att se vad thailändarna själva åt när de inte anpassade menyerna och utbudet efter västerländska turister. Här fanns många olika maträtter, mycket grillat och wokat och det kom många goda dofter mot oss när vi gick bland de många matvagnarna. Vi köpte lite småplock här och var och vår tanke hade varit att vi skulle äta vår middag på marknaden, men då vi sett att de hade många restauranger inne i Tesco-varuhuset bestämde vi oss ändå för att gå dit, in i den svala luften och med riktiga stolar och bord. Nattmarknaden var trevlig och maten var förmodligen tillagad av bättre råvaror än de som erbjöds i restaurangerna, men trots detta kunde jag inte låta bli att tycka det var lite skönt att få sätta sig ner och beställa från en meny med rätter som man kände igen. Det var dock kul att ha gått på den stora marknaden, och plockmaten från de många matvagnarna passade perfekt som förrätt.

Fler Reseberättelser

© Destinationthailand.nu 2012-2021