Reseguide till Krabi

Läs om Ao Nangs öar, stränder, hotell och restauranger

Aktiviteter och utflykter i Krabi

Krabi – Hotell Och Reseguide

Tack vare sitt fördelaktiga läge har Krabi blivit en populär utgångspunkt och port ut mot Thailands södra övärld. Staden har också ett stort utbud av trevliga restauranger och caféer, flera med mycket god mat till bra priser. I närheten av Krabi ligger också det kända templet Tiger Cave, där man kan se apor på nära håll och få en fantastisk utsikt över området.

Krabi är inte känt för att vara en stor destination när det gäller shopping, men man kan ändå hitta det mesta i stadens fyra större köpcentrum. I centrum, i närheten av marknaden och templet Wat Kaew, ligger shoopingcentret Vouge. Här finns flera butiker med bland annat kända klädmärken, samt internationella restauranger och caféer såsom The Pizza Company och glassbaren Swensen’s. Krabis tre andra shoppingcenter ligger alla några kilometer utanför stadskärnan. Där hittar man de stora kedjorna Big C och Tesco Lotus, som har det mesta som man kan tänkas behöva. På väg mot Krabis flygplats ligger shoppingcentret Outlet Village, där man kan hitta bland annat sportartiklar, skor och märkeskläder till bra priser.

Det finns flera stora marknader i Krabi, varav två är nattmarknader. En av dessa ligger i närheten av den gamla piren Chao Fah, och här kan man avnjuta många olika thailändska rätter på de karaktäristiska plastmöblerna. Den andra nattmarknaden, vid Walking Street, är en mer klassisk nattmarknad där man kan hitta bland annat kläder, souvenirer och skor. Som på de flesta thailändska marknader kan man här också hitta många olika spännande maträtter och tilltugg, och det finns även här bord och stolar där man kan slå sig ner och äta maten som man har köpt. Walking Street är öppen från fredag till söndag. Den största morgonmarknaden i Krabi är Maharaj Market, där man kan hitta ett stort urval av färsk frukt och thailändska rätter. Marknaden öppnar väldigt tidigt, runt kl 03:00 på morgonen, och man bör inte komma hit senare än kl 08:00.

Sevärdheter och aktiviteter i Krabi

En av Krabis största sevärdheter är templet Tiger Cave, som ligger strax utanför centrala Krabi. Templet är för turisterna i första hand känt för de många trappor som leder upp till en stor, gyllene buddhastaty som är belägen högst upp på en höjd. Stället är också känt för sina många apor, som vid det här laget är väldigt vana vid turister, på gott och ont.

Ett av huvudtemplen i centrala Krabi är Wat Kaew, och det är också ett av Thailands få tempel som är byggda i modern design. Istället för de traditionella färgerna rött och guld, är detta tempel byggt helt i vitt och grått vilket ger en stilren och modern känsla. På vägen upp mot templet möts man av gyllene drakar längst med den breda trappan, vilket påminner mer om de traditionella templen i Thailand. Wat Kaew ligger beläget på en kulle precis ovanför de centrala delarna av Krabi.

Krabi är en stad med vacker och annorlunda utsmyckning, bland annat i form av flertalet statyer och dekorerade gatlampor. Den mest kända statyn i staden är den stora svarta krabban som finns vid vattnet i närheten av stadens pir, och platsen är välbesökt under större delen av dagen av och är en populär plats att ta foto på. En bit från krabban finns en mäktig staty på en örn, som majestätiskt vakar över ett mindre område med en fontän och statyer i form av bland annat delfiner.

Krabi är också känt för sina annorlunda trafikljus, där olika statyer står på stolparna ovanför ljusen. Man kan bland annat få beskåda mäktiga statyer av grottmänniskor som håller upp lamporna, och trafikljus med statyer av elefanter och örnar.

Längst med Krabi flyter en fem kilometer lång flod, som har sitt utlopp i Andamansjön. Floden erbjuder vackra solnedgångar och naturupplevelser, och en populär aktivitet är att paddla kajak i mangroveskogen som omger en stor del av floden runt Krabi. Området lockar bland annat många fågelskådare, då man kan få chans att se flera sällsynta fåglar här. En kortare båttur ut på floden finns de två stora klippor som tillhör en av de mest fotograferade platserna i Krabi. Klipporna innehåller många fantastiska grottor med vackra formationer som skapats av naturens krafter under en mycket lång tid. Klipporna, Khao Kanab Nam, går att nås med long-tail-båt, och om man vill kan man göra en kombinerad utflykt med ett besök i mangroveskogen och i en av de charmiga fiskebyarna. Om man vill få en hisnande utsikt över floden och skogarna kan gå upp på en av de två höga klipporna.

Utflykter från Krabi

Krabi är en perfekt utgångspunkt för den som vill upptäcka södra Thailands övärld, med ett stort antal destinationer som går att nå genom kortare eller längre båt- eller bil/bussturer. Några av de mest populära ställena att besöka är Phi Phi-island, paradisön Koh Mook och barnvänliga Koh Lanta. Songtaews går flera gånger i timmen mellan Krabi och Ao Nang, och bussresan tar omkring